Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Дават на органите пътни договори за Добрич и Варна, ощетили държавата с поне 9 млн. лв.

Два месеца през 2023 г. пътните ремонти в Добрич и Варна се правели с 27% по-скъпо, не било ясно кой договор е действащ

„Изпращаме до компетентните органи получените в Регионалната комисия на Народното събрание сигнали със съмнения за корупция в АПИ“, съобщи в профила си във фейсбук депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Николай Нанков.

Вчера бе свикано извънредно заседание, на което ръководството на Пътната агенция трябваше да отговори на въпросите на депутатите.

В сигнала се твърди, че в края на миналата година за областите Варна и Добрич са действали едновременно два договора - един за аварийно зимно поддържане на пътищата и един за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Конкретната работа в двете области обаче е възлагана само по аварийния договор, в който единичните дейности са с около 27% по-скъпи. От обясненията на шефа на управителния съвет на АПИ Ясен Йорданов излезе, че това наистина е така. Причината е, че миналата година пътните фирми масово обжалваха обявяването на нови процедури за избор на фирми за поддържане на пътищата, които бяха с по-ниски единични цени от действащите дотогава. Това принуди ръководството на АПИ да удължи с анекси предишните договори само докато не приключи зимата. 

Заради съмнения за корупция проверяват договора за зимно поддържане на област Добрич

Специално за Варна и Добрич обаче процедурите не са обжалвани, но въпреки това са обявени нови, избрани са фирми и с тях са сключени договори. Така се е стигнало до дублиране на договорите, за което двама шефове на дирекции - правната и за поддържане на пътищата, са уведомили ръководството на пътната агенция чак в края на декември Йорданов каза, че шефът на правната дирекция вече е уволнен, а през януари регионалният министър Андрей Цеков отстрани члена на УС Десислава Паунова, която е отговаряла за юридическия надзор на агенцията. Пред комисията шефът на АПИ Ясен Йорданов прочете и писмото, с което е уведомил министъра за ситуацията. През целия ноември и декември обаче фирмите за пътно поддържане във Варна и Добрич са извършили работи за около 36 млн. лв. вместо за 27 млн. лв.

„Шефът на АПИ призна, че по порочната практика има извършени плащания. Не каза суми. След като проблемът възникнал, били спрели да плащат. Но пък си продължили да възлагат незаконосъобразно дейности по вече несъществуващи договори. И да приемат и отчитат работата! Която АПИ със сигурност ще трябва да плати (което се опита да спести пред колегите). Вероятно става дума за десетки милиони. По договори, които ги няма в правния мир. Работят без договори на по-високи цени. А не възлагат по новите“, посочва Нанков.

„Ние квалификации няма да правим и “присъди” няма да раздаваме - има компетентни органи. Ние задавахме само въпроси, на които не получихме задоволителни отговори от Председателя на УС на АПИ“, пише още той.

 

c