Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Даниела Петкова в Добрич: Развитието на регионите и тяхната идентичност е едно от най-важните неща

Важно ли е и защо регионите да запазят своята идентичност, що се отнася до продуктите и храната?

Важно ли е и защо регионите да запазят своята идентичност, що се отнася до продуктите и храната?

Този въпрос попитахме една от участничките на двудневното изложение на местни продукти в Добрич, организирано от Министерството на земеделието. Тя е Даниела Петкова и е част от семейната фирма Евамел в с. Ореховица, Община Долна Митрополия, която произвежда брашна.

Развитието на регионите и тяхната идентичност е категорично едно от най-важните неща, България е земеделска държава, България може да бъде Тоскана, може да бъде Прованс, Южна Франция със всичко, което имаме и произвеждаме по региони”, каза Даниела.

 

Тя е от Северозападна България, от лолото на зърнопроизводството. Перфектната пшеница, от която наистина прави перфектните брашна, без да използва абсолютно никакви добавки и нищо ново, което се използва масово от големите комбинати. Нейното работно място е мелница, която 100 години работи по един и същи начин.

“Важно е регионите да запазят своята идентичност, защото по този начин пазят много други неща – на първо място, здравето си, на второ място традициите, на теро място да останат децата ни в България. Акцентирането на местния продукт може да доведе хората, като туристи при нас, за да видят например, какво е мелница” смята Даниела.

Министерство на земеделието реализира серия от празници на храната, днес е в Добрич 

Тя споделя, че много хора я питат “Имате ли перки на мелницата” – “Не, в България няма мелници с перки, но са изключително интересни отвътре, много индустриално, много винтидж”.

За Даниела и останалите 65 малки регионални фирми, които представят местни продукти на изложението в Добрич запазването на традициите и идентичността е от първостепенна важност. И утре продължава събитието, което се намира в Зала “Добротица” и Комплекс “Простор”.

Днес то бе открито с музикална програма и присъствието на представителство от Министерство на земеделието. Събитието в Добрич е 5-о поред, като преди това по проекта е имало мероприятия в Бургас, Ямбол, Русе и Монтана.

c