Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Национално изложение на местни продукти от селските райони ще се проведе в Добрич

Около 65 производители от цялата страна ще представят в Добрич месни, млечни, тестени, пчелни и занаятчийски продукти, шоколад, мед, вино, ядки, сувенири

Изложение на местни продукти организира в Добрич на 27 и 28 март Министерството на земеделието. То има за цел да популяризира и да предостави възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони да представят своята продукция пред широката общественост.

Това е петото подобно изложение, което Министерството организира от миналата година насам. Първите четири се проведоха в Бургас, Ямбол, Русе и Монтана. Във форума ще бъдат представени продукти, произведени на териториите на Местните инициативни групи (МИГ), финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

„Амбицията на Министерството на земеделието е такъв род изложения да бъдат организирани във всички областни градове в страната“, каза за Про Нюз Добрич Надежда Василева, изп. директор на МИГ Добричка.

Около 65 производители от цялата страна ще представят в Добрич месни, млечни, тестени, пчелни и занаятчийски продукти, шоколад, мед, вино, ядки, сувенири и др., които са произведени на териториите на местните инициативни групи в България. Ще се включат и 16 производители от община Добричка. Официалното откриване на изложението е в 10.30 ч. в зала „Добротица“.

Гост ще бъде заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който е ръководител на УО на ПРСР 2014 - 2020 г. Поканен е и министър Явор Гечев. Ще присъства кметът на Община Добричка Соня Георгиева – председател на Управителния съвет на МИГ Добричка. Събитието ще бъде съпроводено с дегустации на местни храни, дискусии и директни срещи с производителите. В рамките на двудневното събитие ще се проведе и дискусионен форум „Мястото на традициите и обичаите в живота на местните общности и ролята на ВОМР“.

Освен от МИГ Добричка ще се включат и производители от другите две инициативни групи в област Добрич – МИГ „Балчик – Ген. Тошево“ и МИГ „Тервел – Крушари“. Очакват се изложители от Исперих, Вълчи дол, Ямбол, Нови Пазар, Каспичан, Елхово, Болярово, Радомир, Аврен, Белослав и др.

„Подобни събития, които се организират в различни области на страната, имат добавена стойност за производителите. Те създават възможност потребителите да се запознаят с продуктите на земеделските производители, от конкретния регион, да създадат директен контакт с тях и да оценят качествата на предлаганите продукти“, заяви зам.-министър Събев.

c