Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Министерство на земеделието реализира серия от празници на храната, днес е в Добрич

Събитията се организират със съдействието на Местните инициативни групи, а целта е да се обърне внимание на идентичността на регионите

Специално за Про Нюз Добрич началникът на отдел „Водено от общностите местно развитие” към Министерство на земеделието Стефан Спасов каза, че по финансовия инструмент, по който се организира събитието “Гозбите на Добруджа”, основната насоченост е да се популяризира местната идентичност, чрез т.нар. Местни инициативни групи (МИГ), като в случая МИГ Добричка е и домакин на събитието.

"МИГ освен, че предоставят финансова подкрепа за проекти за популяризиране на земеделието и културите, така организират и събития не само за храни, а и за култура, популяризиране на местни традиции и обичаи", каза Спасов и поясни, че събитието в Добрич е 5-о поред, като преди това по проекта е имало мероприятия в Бургас, Ямбол, Русе и Монтана.

Началникът на отдела за общностно развитие на регионите коментира и създаването на дигитална карта на българските продукти, като съобщи, че току що работа е започнала специално създадената работна група. Предстои събиране на информация, систематизиране и класифициране, за да може да се направи пълно описание на продуктите.

c