Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Черешова задушница е! Спазват се 5 строги забрани

Какво трябва да направим на този ден, посветен на покойниците?

След празника Възнесение Господне входът на рая или на царството небесно остава отворен. Затова всички молитви на Задушница са насочени към това мъртвите да влязат в Божието царство с вяра. 

Богослужебното в църквата на този ден е посветено на молитви за починалите. То започва с траурен зън на църковната камбана. 

Отслужва се заупокойна служба. Гробищата се посещават от опечалените, както в деня на Задушница, така и преди него. Оставят се цветя, прелива се с вино, палят се свещи и се кади. Опечалените разчупват обреден хляб, след което го раздават, изричайки словата "Бог да прости". 

Преди опечалените да се запътят към гробищата, трябва да оставят прозорците и вратите на дома си отворени за известно време. Вярва се, че по този начин душите на покойниците ще могат по-лесно да излязат от дома и да намерят пътя към небесното царство. 

У нас в Родопите се спазва един обичай - боядисване на великденски яйца, тъй като Черешова задушница е известна като Великден на мъртвите. След това тези яйца се раздават в памет на покойниците. Друго вярване е, че този обичай прогонва болестите, бедите и бедствията.  

Също така на Черешова задушница се спазва друг обичай - говори колкото се може по-малко, а по възможност изобщо не се говори. 

Какво не трябва да се прави на Черешова задушница?

Има 5 строги забрани, които всеки трябва да спазва, ако не иска да го сполетят нещастия. Те са:  

* Занесена на гробища храна се раздава на място и не се връща;

* На гроба не се яде от подавките и не се пие;

* На гроба не се изоставя храна, за да не се омърси мястото от животни.

* Не се върши никаква работа

* По отношение на Черешова задушница има и допълнителна забрана – да не се опитват черешите преди да бъдат подадени за мъртвите.

Откъде идва тя? Първите череши зреят за Задушница. Живите не консумират, а дават приоритет на покойници. Но коренът на тази забрана е по-стар, от езическите времена на жертвоприношенията. На предците са се посвещавали първите плодове от всяка реколта.

 

c