Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Частната гимназия "Райко Цончев" в Добрич изпрати зрелостниците си

„Когато си малко дете, си строиш къщички и колиби. Завиваш с одеяло два стола или дръпваш покривката на масата и убежището е готово. Пренасяш там няколко от любимите си играчки и нищо повече не ти е нужно. После, когато пораснеш малко и само ако имаш късмет, си има собствена стая – разширяваш периметъра, започваш да се вълнуваш от това, което се случва извън стаята, после извън двора, извън квартала, извън града, извън държавата, в природата и по света. Докъдето стигнеш. И на всеки от тези етапи на осъзнаване, се връщаш да погледнеш себе си, за да разбереш пак каква част си ти от всичко това. Това е много трудно, човек често се чувства малък, уплашен и изгубен, трябва смелост и увереност, за да продължиш. Затова много хора спират, слагат граници, и нищо отвъд не ги интересува. А това вътре го обявяват за най-великото и важно на света. Моля ви, никога не спирайте да разширявате гледната си точка и знанията си! Вие имате потенциал да покорите света. Но винаги си спомняйте откъде сте тръгнали – от уютната стая на бащиния дом, от любимата класна стая на своето училище, от познатите улици на родния  град. Защото макар и често да е страшно и объркано, само така ще продължите да пораствате и само така ще можете да сте част от хората, които променят света. Никога не спирайте!“.

С тези думи директора на ЧПГТП „Райко Цончев“ Надежда Иванова се обърна към абитуриентите на гимназията по време на тържеството за изпращането им. Емоционални обръщения към своите класове направиха и двамата класни ръководители – Ивета Димова и Дияна Вълчанова.

На събитието бе обявена и традиционната награда на името на патрона „Наследници на Райко Цончев“, която бе връчена от проф. Димитрина Каменова, основател и пръв директор на гимназията. Тя бе присъдена на Елена Христова, ученичка от 12в клас за високи академични постижения и за принос в живота на училището и обществото. Представлява плакет и парична награда от 1000 лева. 

За изключително високи постижения в областта на спорта с почетна грамота бе отличен и Дeян Малчев от 12б клас, национален състезател по хандбал, носител на национални и международни отличия.

Церемонията бе изключително емоционална за всички присъстващи – учители, родители, но най-вече за самите зрелостници, които казаха сбогом на любимото училище и се впуснаха в приключенията на живота.

c