Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Бюрото по труда в Добрич: Повечето от бежанците от Украйна са с висока квалификация

Към Дирекция „Бюро по труда“ в Добрич има сформиран екип, който посещава обектите, където са настанени бежанци от Украйна – в Балчик, Кранево, Албена, Добрич. „Трудовите инспектори им предлагат базова информация за възможностите за започване на работа в България и условията на наемане. Те от своя страна попълват анкети за намеренията си за пребиваване и работа в страната ни“, каза директорът на Бюрото по труда Северина Савова.

Все още повечето от бежанците са в процес на изясняване на техния статут. От анкетите ставало ясно, че нагласите им са да работят тук до 3 месеца, евентуално при устройване на децата в детски градини и училища. Повечето изказвали желание да се върнат в Украйна след приключване на войната.

Голяма част от тях са с висока квалификация – лекари, мед. сестри, инженери, мениджъри – професии, за които е нужна регулация за започване на работа тук. Повечето не били склонни да започнат нискоквалифицирана работа. „В процес сме на срещи с тях и нашето желание е да ги подкрепим за пазара на труда“, посочи Савова.

Украинците, които питат за работа в Бюрото по труда, са с вече установен статут и инспекторите ги насочват към работодатели. Чрез Бюрото досега е започнал работа само един украинец, на позиция готвач. Иначе попълнените анкети са 60 към края на м. март, но интересът нараства. 

c