Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Бюрото на АФП вероятно е било засегнато от израелски танков обстрел, според журналистическо разследване

Бюрото на френската информационна агенция АФП в ивицата Газа, което беше тежко повредено на 2 ноември миналата година при удар по време на войната между израелските сили и „Хамас“ в анклава, вероятно е било засегнато от израелски танков обстрел, предаде АФП, като се базира на свое разследване, водено заедно с помощта на няколко международни медии.
Журналисти от няколко медийни организации, сред които „Гардиън“, „Монд“, „Шпигел“ или арабската прес асоциация АРИДЖ в продължение на четири месеца са водили разследването по егидата на международната журналистическа мрежа „Забранени истории“, специализирана в подобни журналистически разследвания. Консорциумът е работил по десетки случаи на журналисти и на медийна инфраструктура, засегнати след началото на конфликта в Газа, породен от атаката на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври.
Ударът, нанесен по бюрото на АФП в Газа на 2 ноември, не е причинил жертви. Екипът, работещ там, вече е бил евакуиран от град Газа, но залата със сървъри е била напълно унищожена
Разследването и оценките се базират на кадри, заснети директно от камера в агенцията, излъчвала директно предаване по време на атаката на 2 ноември. Разследването е включвало и кадри на отломките, направени на следващия ден и после след няколко месеца, както и въз основа на сателитни изображения.
Петима експерти, които искат да не бъдат упоменавани поименно, прецениха като вероятно с добра степен на сигурност, че бюрото на АФП е било засегнато от танков снаряд – боеприпас, с който не са разполагали палестинските групи в ивицата Газа.
Други експерти не са се произнесли толкова категорично, но те изключиха варианта ударът да е бил въздушен или с дрон предвид значителните щети.  Хипотезата за ракета от арсенала на „Хамас“ също е била изключена с висока степен на сигурност от някои експерти.
На следващия ден след удара израелската армия, която разполагала с координатите на бюрото на АФП, отрече да го е взимала под прицел и спомена за възможност за удар наблизо, който може да е причинил щети. В края на юни израелските сили изразиха същото становище и казаха, че инцидентът се разследва и от служби на израелския генерален щаб.
АФП откри бюрото си в Газа през 1993 г. след споразуменията от Осло. Тя използва в него 7 журналисти, един техник и един счетоводител. През 2015 г. бюрото беше преместено в кулата Хаджи, внушителна сграда в квартала Ал Римал в Газа на две крачки от морето.  Там агенцията заемаше трите последни етажа, сред които и покрив-тераса.

c