Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Бунтовническа групировка в индийския щат Асам подписа мирно споразумение с правителството

Бунтовническа групировка, която от десетилетия се бореше за отделяне на индийския североизточен щат Асам от Индия, подписа днес мирно споразумение с правителството в Делхи, обещавайки да спре бунтовническата си дейност в района, предаде Асошиейтед прес.
Обединеният фронт за освобождение на Асам (ОФОА), воден от Арабинда Раджхова, завърши продължилите 12 години преговори с правителството. На церемонията по подписване на споразумението в Делхи присъстваха индийският вътрешен министър Амит Шах и ръководителят на щата Асам Химанта Бисва Сарма.
Твърдолинейната фракция на групировката, водена от Пареш Баруах, обаче не се присъедини към споразумението. Смята се, че Баруах се крие някъде по границата между Китай и Мианма, съобщи националната телеграфна агенция "Прес тръст ъв Индия"
Създаденият през 1979 г. ОФОА се бореше за "суверенен Асам" и в края на 80-те години на миналия век потопи щата в терор, включващ изнудвания, отвличания и убийства, по-специално насочени срещу процъфтяващите компании за производство на чай в района. Групировката уби няколко собственици на плантации за чай.
Индия забрани ОФОА през 1990 г., но групировката създаде бази в Бангладеш и координираше действията си с няколко други бунтовнически групировки в Североизточна Индия. Операциите на индийската армия срещу ОФОА започват през 1990 г. и продължаваха до този момент, посочва АП.

c