Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

БРИКС не трябва да се превръща от обединение в организация със секретариат, смята Сергей Лавров

БРИКС в момента не трябва да провежда реформа, чрез която да се трансформира от обединение в организация със секретариат, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
"БРИКС не е организация, а обединение. Не мисля, че някой има интерес от превръщането му в истинска организация със секретариат. Това не е необходимо, поне на този етап", заяви Лавров пред руската телевизия НТВ.
Министърът посочи, че БРИКС е символ на желанието на мнозинството в света да развива своите инициативи съвместно, "отчитайки интересите на страните членки на равни начала". "Това е бъдещ чадър над всички субрегионални и регионални процеси", продължи Лавров. Страните от Евразия, Африка, Латинска Америка и Арабския свят вече са част от това обединение", допълни руският външен министър.
По думите му "на запад няма организации, които да са равноправни и да постигат истински консенсус". "Може би един ден Западът ще узрее за разбирането, че тези процеси са неудържими и че именно жаждата за истинска справедливост обуславя нарасналото самосъзнание на глобалното мнозинство - глобалния Юг и глобалния Изток. Ние сме част от този процес", каза още Лавров.

c