Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Бразилия ще споделя информация и технологии с държавите от Амазония в център за сигурност в град Манаус

Бразилия напредва със създаването на международен център за сигурност в град Манаус, който ще обедини усилията на държавите от Амазония за опазване на дъждовната гора, обмен на разузнавателна информация и преследване на престъпници, съобщи високопоставен служител на бразилската полиция, предаде Ройтерс.
Наета е сграда и се закупува оборудване за центъра, в който ще има полицейски представители от останалите седем държави от Организацията по Договора за сътрудничество в Амазония (ACTO).
Центърът ще се бори с трафика на наркотици и контрабандата на дървен материал, риба и екзотични животни, както и срещу обезлесяването, заяви Умберто Фрейре, ръководител на отдел "Околна среда и Амазония" на федералната полиция, в интервю в петък. Незаконен добив на злато в защитени територии в резервати на коренни народи като яномами, също ще бъде приоритет, каза той.
Обединяване на страните от Амазония срещу престъпната дейност в най-голямата тропическа гора в света е ключово за усилията на президента Луиз Инасио Лула да Силва за възстановяване на околната среда на Бразилия след четири години на рязко увеличаване на обезлесяването по време на управлението на бившия президент Жаир Болсонаро.
Центърът за международно полицейско сътрудничество (CCPI), за който е планирано да заработи през първото тримесечие на тази година, ще бъде финансиран с 9 млн. реала (1,8 млн. долара) от Фонда "Амазония" - многонационално дарителско начинание, започнато от Норвегия за подпомагане на финансирането на устойчиво развитие на Амазония. 
Бразилия ще сподели със своите съседи от Амазония технологията, която федералната полиция разработва за проследяване на произхода на златото, незаконно добивано в тропическите гори, каза Фрейре. Тази технология, която би трябвало да установи "ДНК на златото", използва радиоизотопи, за да определи откъде идва ценният метал.

c