Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Браншът в Добрич настоява бежанците да се пренасочат към планинските хотели

Около 3 200 украински бежанци има настанени в хотелските бази в област Добрич, по данни на бранша. „Обстановката е динамична, всеки ден има хора, които напускат, идват нови. Колегите са силно притеснени, защото имат резервации за Великденските празници и не знаят какво да правят“, сподели за Про Нюз Добрич Димитър Димитров, председател на регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Хотелите, мотелите и местата за настаняване в област Добрич имат около 25 000 легла, като само в Албена те са около 13 700.

Във връзка с приближаващите празници и началото на туристическия сезон в бранша се питат дали държавата може да реагира по някакъв начин с преместване на бежанците към хотели в планинските курорти.

„Разговаряли сме с министерството, търсят се варианти и възможности украинци да се насочват евентуални към планинските хотели, за да може поетапно нашата морска база да се освобождава, защото при нас започнаха да идват първите туристи. Ние сме на прага на Великденските празници, колегите имат резервации от румънски и български туристи. Записванията още текат, интерес има. Очаква се тази година да има малко повече туристи за Великден“, коментира Димитров.

По думите му, все още никой от хотелиерите не е получил обещаните от държавата 40 лева за настанен бежанец с временен статут.

„Никой не е получил все още никакви средства. Ако украинците не се регистрират за временен статут, а част от тях не го правят, хотелиерите няма как да получат за тях по 40 лева, освен това регистрациите стават бавно. На всичко отгоре се заплаща и туристически данък, заради което много колеги изказаха възмущение. Не стига, че не получават подкрепа от държавата, хотелиерите дължат и туристически данък за настанените бежанци от 1 лев на ден на легло. А трябва да Ви кажа, че в зависимост от големината на хотела, средно около 2500 лева на ден е разходът само на ел. енергия“, посочи Димитров.

c