Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Божидар Андреев записа нула в изтласкването в по-горната категория на Държавното първенство по вдигане на тежести в Русе

Божидар Андреев, който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, записа нула в изтласкването в категория до 81 килограма на Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  След като два пъти не успя да вдигне 190 килограма, той не се справи и с 200. 
БТА припомня, че 28-годишният щангист от Тополчане спечели квота за Игрите във френската столица в категория до 73 килограма. 
На подиума в Канев център на Русенския университет "Ангел Кънчев" той изхвърли 160 килограма, с което заслужи златен медал в движението . В двубоя първото място зае Стилиян Николов от Титан (Варна). 
"На изхвърлянето се справих, но и аз не знам защо така се получи на изтласкването. За първи път ми се случва. Надявам се, че на Олимпиадата ще е много по-добре и няма да направим тези грешки, които направихме днес", каза Андреев. 
Той добави, че в момента мисли само за подготовката за Париж. 
"Тренирам по два пъти на ден. Доскоро бяхме на Белмекен. Продължаваме с лагер в Граматиково. На 12 юли пътуваме за Дижон. Таме имаме тренировъчен лагер 20 дни и след това в олимпийското село", каза още Андреев. 
Припомняме, че вчера Карлос Насар спечели злато при младежите, като записа три рекордни постижения в титулярната си категория до 89 килограма, въпреки че те няма да бъдат признати. 
Другият представител на България на Олимпиадата Иван Димов пропусна надпреварата в категория до 61 килограма. Треньорът на националния отбор Иван Иванов уточни, че по време на загрявката 21-годишният софиянец е почувствал неразположение в оперираното през април коляно и затова са решили да не се рискува. Иванов добави, че не очаква това да попречи на участието му в Париж.
В негово отсъствие при 61-килограмовите домакините от Русе заеха трите места на почетната стълбичка. Дениз Данев спечели злато в двубоя, Джан Зарков - сребро, а Хаят Весков - бронз. 
По-рано през деня шампионски медали от Държавното първенство спечелиха Мирослав Христов от Преслав в категория до 55 килограма, Здравко Пеловски от Мизия (Кнежа) в кат. до 67 кг. и Диан Пампурджиев от Марица (Пловдив) в кат. до 73 кг. 
При жените златото беше за Иглика Танкова от Херкулес (София) в категория до 45 килограма, Ивана Петрова от Шумен в кат. до 49 кг., Магдалена Димитрова от Титан (Варна) в кат. до 55 кг, Цветелина Стоянова от "Фортиус 2020 - НСА" в кат. до 59 кг., Мария Арнаудова от Титан (Варна) в кат. до 71 кг., Габриела Кирева от Хасково в кат. до 76 кг., София Стефанова от Титан (Варна) в кат. до 81 кг., Джесика Иванова от Марица (Пловдив) в кат. +87 кг.

c