Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Борино празнува днес Хъдърлез и Гергьовден

Традиционният празник Хъдърлез бе отбелязан днес в родопското село Борино, в което над 90% от жителите са мюсюлмани, съобщи пред БТА Джемиле Амиш, председател на местното читалище „Обнова – 1939“.  Християните в селото празнуват Гергьовден, но представителите и на двете религии  в този ден по традиция се мият със сутрешната роса и посещават изворите, за които се счита, че днес са лековити и целебни, допълва Амиш. 
Хъдър.ез се празнува отдавна, откак се помним, разказва председателят на читалището. Според мюсюлманското празнуване това е денят на светците Хъдър (Хъзър) и Иляз. Хъдър е повелител на хората, плодородието и берекета, а Иляз - на водите. „Според поверието цяла година тези двама братя се движат в различни посоки, единият ако е на изток, другият - на запад. Целта е да обхванат всички хора и да бъдат в помощ на хората", обяснява Джемиле Амиш. Боринци вярват, че Хъдър  е този, който помага в беда. Светците са невидими, но понякога се явяват на хората и молят за помощ и човекът, когото помолят, ако откаже, ще го последват беди, неприятности, допълва Амиш. Следвайки това поверие, жителите на Борино обикновено дават милостиня, ако мине просещ човек, защото не са сигурни дали това не е Хъзър. Според мюсюлманските вярвания на 6 май Хъзър и Иляз се срещат, само един ден в годината е тяхната среща. Вечерта на 6 май задължително под розов храст те си разказват какви добрини са правили по света, обяснява Джемиле Амиш. По думите ѝ това е езически празник. 
Празнуващи Хъдърлез в Борино участваха в ритуала по наричания на китки с нишани, информират от читалщето. В менче с вода от предишната вечер са потопени китки цветя, като притежателят на всяко букетче е поставил нишан (белег), за да си го разпознае след това при наричанията. Менчето се оставя през нощта навън, защото се вярва, че водата през тази нощ придобива магическа сила и е светена, допълва Амиш. При днешния обред самодейни състави от Борино пеят песни и по това, какво четиристишие се случва, докато изваждат от водата дадена китка, се гадае за съдбата на притежателя на букетчето през тази година, разказват от читалището. Някога на Хъдърлез е имало люлка на високо дърво и момците люлеели на нея момите. Сега обичаят е забравен, защото момите и момците са все по-малко в селото със застаряващо население.
По-рано днес женски фолклорни групи от читалището по стар обичай обикалят овчарници и краварници, като се почита и деня на овчаря на Гергьовден. Празникът продължава с хора и посещения на извори. 

c