Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Блинкън и Майоркас ще пристигнат в сряда на посещение в Мексико

Американска делегация ще посети в сряда столицата на Мексико, за да обсъди притока на мигранти по границата между двете страни, заяви мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, цитиран от Франс прес.
Мексиканският лидер потвърди провеждането на двустранна среща в сряда с държавния секретар Антъни Блинкън, министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас и съветничката по вътрешна сигурност на Белия дом Лиз Шъруд Рандъл.
Лопес Обрадор обеща да засили мерките за задържане на мигрантите в южната част на страната - на границата с Гватемала.
"Споразумяхме се, че продължаваме да работим съвместно и вече имаме предложение за укрепване на плановете ни", заяви той пред медиите.
Посещението на Антъни Блинкън има за цел а "да се определят начините, по които Мексико и САЩ ще се справят с предизвикателствата пред граничната сигурност, включително а чрез действия, които да отворят отново ключови входни пунктове на общата ни граница", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.
Неотдавна бяха затворени гранични пунктове в щатите Тексас, Аризона и Калифорния, като американската гранична полиция заяви, че трябва да пренасочи служителите си, за да се съсредоточи върху залавянето и регистрирането на нелегални мигранти.
Американската делегация "ще подчертае необходимостта от правни канали и допълнителни мерки от страна на партньорите в региона", се казва още в изявлението.
Вашингтон обяви изпращането на делегация на високо равнище в Мексико след телефонен разговор между президентите на двете страни в четвъртък.

c