Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Бисера Чадловска от Северна Македония дирижира драматичната кантата „Кармина Бурана“ във Варна

Варненската опера представя в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ в концертно изпълнение драматичната кантата на Карл Орф „Кармина Бурана“. Мултимедийният концерт е на 12 юни в оперния театър.
Постановката е под диригентската палка на Бисера Чадловска и с режисура на Деян Прошев, които идват от Националната опера и балет на Република Северна Македония. В соловите партии публиката ще види Александрина Михайлова, Александър Баранов и Иво Йорданов, съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. В спектакъла участва и хорът на Варненската детско-юношеска опера.
Буквалното значение на заглавието на кантатата е „Песни от Бойерн“. Това е областта, където са намерени средновековните ръкописи, вдъхновили композитора за написването на творбата през 1937 г. Те съдържат поезия на анонимни автори от ХІІ и ХІІІ в., възпяваща радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливия характер на човешката съдба. Самият Карл Орф смята своята „Кармина Бурана“ за най-успешното си произведение.
Според маестра Бисера Чадловска най-голямото предизвикателство за диригента при изпълнението на кантатата е да се улови именно есенцията на силата на музиката. Тя намира за най-тежка задачата на хора, който трябва да изпълнява текста, написан на латински, старофренски и немски език, използван в Средновековието.
Сопраното Александрина Михайлова е възпитаничка на Райна Кабаиванска. Тя има награди от международните певчески конкурси „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“. След дебюта й в Софийската опера и балет като Лиу от „Турандот“ на Пучини, излиза за пръв път и на сцената на Миланската скала като Каролина в операта „Тайната сватба“ на Чимароза. Участвала е в концертно изпълнение на „Бохеми“ във Филхармоничния театър на Верона, в концерт с Томас Хемпсън и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров в зала „България“, в концертите Serata Belcanto с артисти от Школата „Кабаиванска“ в Академия „Санта Чечилия“ в Рим и в „Опера Бастий“ в Париж през 2023 г.
Александрина Михайлова отскоро е солистка на Варненската опера. Тя ще пее и на откриването на XV издание на Опера в Летния театър на 15 юни заедно с Александрина Пендачанска. 
 

c