Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Биляна е в последен стадий на рак в Испания, сънародниците ни издирват близките й в Добрич

Имала е две деца – момче и момиче, които трябва да са на възраст 40-50 години. Имала е и сестри, разказа българка в Малага

71-годишната Биляна е в края на дните си. Жената умира от рак  в болница в Малага, Испания. Но край нея няма никой от семейството й, който да й изпрати в последния й път.

Затова българи от Малага чрез социалните мрежи вече повече от десет дни търсят членове на семейството й.

Кapi Hristova написа: „Мили хора. Познати сме на гражданка от гр. Добрич - Биляна Иванова Атанасова. Горепосочената е в болница в Испания. В безнадеждно състояние, трябва  да се вземе най-тежко решение. И се издирват нейни близки. Моля, ако я познавате, свържете се с нас. Родена е в Добрич. Живяла в жк. „Балик“ 66, вход „а“, етаж 1“. Преди дни тя поднови молбата си.

Екипът на Про Нюз Добрич се свърза с Капка Христова, която ни разказа, че познава лично Биляна, която от 15 години живее в Испания.

„Зная, че е от Добрич. Имала е две деца – момче и момиче, които са на 40-50 години. Имала е и сестри“, разказа тя.

Издирването на близки на Биляна се налага, тъй като жената е в критично състояние, в последен стадий на онкологично състояние.

„Испанските лекари искаха българите, с които тя е живяла, да подпишат, за да й бъде поставена инжекция и да не се мъчи. Но ние не можем да вземем това решение, тъй като не сме близки. Ние сме християни, а това е вид евтаназия и ние сме против“, сподели  българката. По думите й всеки момент се очаква най-лошото, затова сънародниците ни са започнали да издирва членове на семейството на Биляна, за да се погрижат за нея в последните й мигове.

От февруари жената не е зареждала телефона си. Затова съквартирантите й там не могат да видят кои номера е звъняла, за да се свържат с близките й.

Разбрали, че има онкологично заболяване, когато състоянието й толкова се влошило, че започнало кървене. Тогава хората, с които живее, я завели на лекар и била поставена диагноза „рак на стомаха“. Състоянието й вече е много тежко.

„Ние сме в Малага в Испания. Правим това, което можем“, сподели Христова. Затова те търсят всяка помощ, за да могат да се открият близките на жената.

Репортер на Про Нюз Добрич посети посочения адрес, който стана ясно, че е вписаният в личната карта на Биляна. Оказа се, че жилището е към „Жилфонд инвест“ и от години там е настанена друга жена. Тя каза, че не познава Биляна или неин близък. Не вярва, че някой в блока може да си я спомня. „Тук не останаха хора, всички заминаха за чужбина“, каза тя.

От полицията също са идвали на място, за да търсят близки на Биляна Атанасова. Съседка от първия етаж обяснила, че не я познава. Повечето от живеещите в блока са настанени скоро. Няма такива, които да живеят от много години и да познават жената, живяла тук преди 15 години, обясни друг съсед.

Близките на Биляна могат да се свържат с нас, за да им осигурим контакт със сънародниците ни в Малага.

c