Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Безразборните удари по цивилни граждани са военно престъпление, подчерта папата

Папа Франциск заяви днес, че "безразборните удари" по цивилни граждани са военно престъпление, тъй като нарушават международното хуманитарно право, предаде Ройтерс.
87-годишният Франциск направи коментарите си в 45-минутно обръщение към акредитираните към Ватикана дипломати, известно като "За състоянието на света". Той обърна специално внимание на войните в Украйна и ивицата Газа.
Като изрази загриженост, че войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа може да се разпространи в по-широкия Близък изток, папата призова за "прекратяване на огъня на всички фронтове, включително в Ливан".
Светият отец осъди трансграничната атака на "Хамас" от 7 октомври от Газа в южната част на Израел като "зверски акт" на "тероризъм и екстремизъм" и поднови призива за незабавно освобождаване на онези, които все още са държани от бойците в Газа.
В обръщението си, което свърза двата основни конфликта в съвременния свят, Франциск заяви, че съвременната война често не прави разлика между военни и цивилни цели.
Няма конфликт, който да не завършва по някакъв начин с "безразборно поразяване" на цивилното население, каза той.
"Събитията в Украйна и Газа са ясно доказателство за това. Не трябва да забравяме, че тежките нарушения на международното хуманитарно право са военни престъпления и че не е достатъчно да ги посочваме, а е необходимо и да ги предотвратяваме."
"Необходими са повече усилия от страна на международната общност за защита и прилагане на хуманитарното право, което изглежда е единственият начин да се гарантира защитата на човешкото достойнство в ситуации на война", каза още папата.
Франциск заяви също, че възраждането на антисемитизма след началото на войната в Газа "е напаст", която трябва да бъде премахната от обществото.

c