Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Белга: Служител на белгийската агенция за развитие "Енабел" и малкият му син са убити при бомбардировка в Газа

Служител на белгийската агенция за развитие "Енабел" (Enabel) е убит от израелска бомбардировка в източната част на град Рафах, южна Газа, предаде белгийската новинарска агенция Белга, цитирайки вчерашен пост на белгийската министърка на сътрудничеството за развитие, отговаряща за големите градове, Каролин Жене в социалната платформа „Екс“.
„С огромна тъга научих снощи, че един от служителите на "Енабел" е бил убит при израелска бомбардировка. Абдала Набхан и 7-годишният му син бяха убити при атака в Рафах“, написа министърката.
В изявление на министерството се твърди, че съпругата на Абдала е в критично състояние, хоспитализирана е и се бори за живота си. Другите две деца (петгодишно и седеммесечно) са получили леки наранявания. 65-годишният баща на Абдала, 35-годишният му брат и 6-годишната му племенница също са загинали.
Министърката твърди, че мъжът е бил един от служителите в списъка на хората, които имат право да напуснат Газа, предаден преди месеци. Тя изтъква смазващата отговорност на израелското правителство.
„Бомбардирането на гражданска инфраструктура и на невинни цивилни противоречи на всички международни и хуманитарни закони, както и на всички закони на войната“, каза тя.
Жене е извикала израелския посланик, за да даде обяснение за ситуацията. През февруари посланикът също е бил извикан, след като офисите на "Енабел" в Газа са били напълно унищожени при израелска бомбардировка.
Белгийската агенция за развитие "Енабел" е активна в палестинските територии (Газа, Източен Йерусалим и Западния Бряг) от повече от четвърт век. За първите десет години повечето от средствата са били инвестирани в инфраструктура. След това фокусът е преминал към подкрепа на политики и управлението.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

c