Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Белга: Белгийската партия „Обвързаните“ напуска ЕНП, за да се присъедини към „Обнови Европа“ в Европейския парламент

Франкофонската белгийска центристка партия „Обвързаните“ напусна европейската народна партия (ЕНП), за да се присъедини към Европейската демократична партия (ЕДП) – едно от двете крила на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, съобщи белгийската новинарска агенция Белга.
Прехвърлянето беше обявено официално днес на пресконференция в Европейския парламент с участието на Максим Прево, председател на „Обвързаните“, водача на ЕДП Франсоа Байру и Валери Айе, лидер на „Обнови Европа“.
„Присъединяването към семейството на ЕДП е крачка в нова посока, която съответства повече на съвременните ценности, които се преместват все по-далеч и по-далеч от консервативните идеи на ЕНП, например по отношение на околната среда и миграцията“, заяви Прево.
„Обвързаните“, които имат корени в белгийската християндемокрация, направиха забележително завръщане, откакто се отърсиха от религиозния  си имидж. На изборите на 9 юни партията получи 14 места в 150-местния белгийски парламент вместо досегашните си пет.
Центристката партия е вероятен партньор при формирането на новото белгийско федерално правителство, за което все още се водят преговори. На европейско равнище „Обнови Европа“ преговаря в подкрепа на възможна Комисия „Фон дер Лайен – II“.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

c