Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

БДЖ: Без модернизирани вагони на „Дойче Бан“ по линията Добрич - София

Преди дни от Министерството на транспорта и съобщенията оповестиха, че първите 19 модернизирани вагона от немската железопътна компания  „Дойче Бан“ са вече в България и ще обслужват направлението София-Варна. Вагоните могат да достигат скорост от 200 км/ч.

В тази връзка Про Нюз Добрич отправи въпроси към БДЖ. Относно това дали  пътниците, пътуващи по направление Добрич - София, с прекачване на  гарата в Повеляново ще ползват модернизираните вагони, от "БДЖ Холдинг" посочват, че участъкът от Девня до Кардам по железопътната линия за и от Добрич не е електрифициран и по тази причина най-удачният вариант за обслужване на тази линия е с дизелова мотриса. Обслужването с локомотив и вагони по линията се извършва основно поради движението на директен спален вагон по маршрута Добрич - София - Добрич. На този етап новите вагони ще бъдат включени в съставите на влакове по магистралните направления, където няма да се налага подмяна на локомотиви и смяна на композиции, посочват от БДЖ.

Относно подобряването на времето за пътуване и достигане на възможната за вагоните скорост от 200 км/ч от БДЖ посочват, че времето за пътуване ще се подобри след създаването на възможности за развиване на по-високи скорости, което ще бъде възможно след модернизацията, реконструкцията и подобряване на параметрите на железопътната инфраструктура. В някои модернизирани участъци вече е допустима скорост от 160 км/ч.

От държавните железници съобщават също, че инвестирането в закупуване на тези вагони е едва началото на подновяването на подвижния състав и беше най-бързият краткосрочен вариант за подновяване. Тепърва предстои реализирането на дългосрочни проекти за закупуване на изцяло нов подвижен състав.

c