Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Българска и сръбска поезия звучи в Добрич в рамките на XVII международен фестивал „Славянска прегръдка“

Поезия на български и сръбски език звучи в Добрич в рамките на XVII международен фестивал „Славянска прегръдка“. Организатор е „Славянска литературна и артистична академия“ с ръководител Елка Няголова.

Родният град на поетесата и преводач Елка Няголова е третата точка от българо-сръбския фестивален лъч, който започна на 15 май в художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил, а вчера посети и филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

„Славянска прегръдка“ се стреми да гради „мостове“, каза Няголова в Огледална зала „Нели Божкова“, а поезията, словото и пишещите хора са призвани да „сложат балсам на отворените рани“.

„Светът ни боледува от много рани вече. Всички констатираме това и го преживяваме от години. Рухнаха ценности, рухнаха духовни вектори, промени се нагласата на човека. Цивилизационният модел е друг и различен, но отстъпва от онова, което Бог е дал да бъдем – човеци. Много лесно, много някак формално думите „обич“ и „човеколюбие“ бяха заменени от други“, допълни тя.

Гости на Добрич от сръбска страна са акад. Ристо Василевски, Вера Хорват, Лиляна Стеич и Ясминка Надашкич-Джорджевич, а от българска – поетите Сашо Серафимов, Петранка Божкова, Генка Петрова и самата Елка Няголова. Те бяха приветствани от кмета на града Йордан Йорданов.

„Радвам се, че в годините има достатъчно дипломатични, ерудирани и интелигентни хора, които в крайна сметка успяват да построят отново разрушените мостове. Особено в навечерието на 24 май, който е спомен, настояще и бъдеще. Спомен за това как е създадена нашата азбука, настояще – за да развиваме езика си по най-добрия начин, и бъдеще – за да го предадем на децата си“, каза Йорданов.

Втората среща в Добрич в рамките на фестивала ще се състои утре от 10:00 часа в къщата музей „Йордан Йовков“.

Поетичният форум започна в началото на март в София и ще продължи почти до края на октомври, като всеки месец е посветен на един славянски език. През март това бе хърватският.

Според Елка Няголова двата народа – българският и хърватският, са избрани свише. Хърватия е страната, съхранила глаголицата – именно на нея там са се чели светите книги до началото на XIX, а на България е отредено да съхрани кирилицата, която днес използват над 250 милиона души по света. „Това е най-скъпият дар, който България някога на някого е правила“, каза Няголова.

Партньори на инициативата са Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, национален клуб „Родолюбие”, Синдикатът на българските учители и фонд „Устойчиво развитие за България”, а неин патрон е президентът на Република България.

 

c