Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Българка и французин сключиха брак в храм, в който от близо 70 години не имало такава служба

На вчерашния християнски празник – Петровден, българката Деница от Варна и Никола от Париж, Франция, сключиха църковен брак и се врекоха в любов пред Бога в храм „Свети Николай Чудотворец Мирликийски“ в самоковското село Рельово. В църквата не е имало бракосъчетание от близо 70 години. Това каза за БТА Катя Янакиева, част от църковното настоятелство на храма. 
Според нея това е радостна новина, защото оттогава до днес в храма са се извършвали само тъжни църковни служби, с изключение на Великденските. Венчавката е извършена от архиерейския наместник на Самоковската духовна околия ставрофорен иконом Михаил Колев. 
Младото семейство не избира само храма за венчавка, а и село Райово за постоянен дом. Двамата влюбени случайно решили да останат там, след като обикаляли различни краища на България, предимно от региона, и намерили подходяща къща за себе си, посочи още Катя Янакиева. 
По думите ѝ на французина Никола много му харесва в България, като казва, че природата е магична и хората са истински. 
През вчерашния ден стотици райовци са се стекли в храма, за да проследят сватбата, защото това е необичайно събитие за местните. Гости на сватбата е имало и от Норвегия, Ирландия и Франция. 
Храмът "Свети Николай Чудотворец" в селото е построен около 16-17 век. 
 

c