Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Айтоският камък налага консервация на фасадата на Историческата експозиция, каза за БТА директорът на РИМ Бургас Милен Николов

Фасадата на сградата, в която се помещава историческата експозиция на Регионален исторически музей – Бургас, ще трябва да бъде внимателно консервирана. Първият етаж е от айтоски камък или андезитен туф - вид вулканична пепел, която се разпада бързо под влиянието на атмосферните условия. Това каза в телефонен разговор за БТА директорът на културния институт в Бургас Милен Николов. 
По думите му, музеят е спечелил проект за ремонт на сградата, която е недвижима културна ценност, построена през 1901 година от гръцкия търговец Ахилея Йоанидис. Николов посочи, че през тази година общинската администрация в Бургас се очаква да започне дейностите по изпълнение на проекта за реконструкция на сградата с финансиране от Министерството на културата. За ремонта вече е получена положителна оценка от Националния институт за недвижимо културно наследство. 
“Трябва да се съборят старите фондови помещения в двора на музея и да се изградят нови. Предвижда се пълен ремонт на покрива и фасадата, както и събирането на нова експозиция“, каза Николов. 
Той добави, че нужда от ремонт има и сградата, в която се помещава Археологическата експозиция в Бургас. Там проблемите са свързани с амортизираната покривна конструкция и лошото състояние на хранилищата, в които се съхраняват откритите археологически находки от различни обекти в областта. През тази година ръководството на РИМ – Бургас ще опита да набави средства за проектиране и изготвянето на проект, с който да се кандидатства за финансиране пред Министерството на културата. 
 

c