Неделя, 08 септември 2024

08.09.2024

Последвайте ни

Арт клуб „Петият сезон“ за възрастните хора от Крушари проведе първите си творчески сесии

Първи творчески сесии на арт клуб „Петият сезон“ за дамите от село Крушари се проведе в импровизираното ателие в местното читалище. Всяка седмица двете новосформирани групи ще имат възможност да рисуват, да експериментират с позабравени или напълно непознати техники и материали.

Нейрографика е първият избран за началото на творческия сезон техника за рисуване. Това е визуален метод за работа с подсъзнанието и ефективен начин да промениш живота си към по-добро. Да се рисува Нейрографика е достъпно за всички, нямаш нужда от каквито и да е умения по рисуване. Тази техника има своя графична азбука – кръг, триъгълник, квадрат и линия. Изображенията от геометрични фигури са абсолютно индивидуални според погледа на рисуващия към заобикалящия го свят, като интуитивно се копира живата природа, където всичко е уникално и бионично. Нейрографика е графичен метод за самопомощ, а това напълно отговаря на целите на реализирания проект.

Проектът на Народно читалище „Йордан Драгнев - 1894“ е един от 13-те избрани за финансиране проекти от общо 40 участвали в конкурсната сесия неправителствени организации и читалища от цяла България. Стойността на външното финансиране е над 3 900 лв.

Арт клуб «Петият сезон» е насочен към самотно живеещи стари хора и лица с увреждания от селото. „Проектът е наречен  „Петият сезон“, тъй като това е времето, което човек трябва да отдели само за себе си, за любимите си хобита, да пренареди лично си пространство“ – споделиха от читалищното настоятелство. 

Идеята е и да се преоткрие сладостта на забравените седянки, макар и в друг формат. Не на последно място, проектът цели да постави акцент и върху менталното здраве на възрастните хора. Доказано е, че активния контакт с по-широк кръг от приятели могат да намалят риска от появата на деменция. Здравият социален живот намалява депресията, която може да се появи в резултат на изолацията.  А възрастните хора са най-уязвими и безпомощни в тази нова реалност. С организиране на артерапевтични дейности за възрастни и лица с увреждания от Крушари ще се търси възможност за преодоляване на социалната изолация чрез рисуване и практикуване на приложни техники – декупаж, квилинг, енкаустика. 

c