Кулинарното богатство на Добруджа събра в Крушари Празникът на гърнетата (СНИМКИ)
Колоритен, уникален и разпознаваем е Празникът на гърнетата, който събра в Крушари десетки любители кулинари и самодейци
За пореден път десетки любители-кулинари се включиха в празничната трапеза на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа. Те представиха супи, мезета, постни и местни ястия, печива, милини, кавърми, питки и погачи.
Особено изобилие имаше от тестени кулинарни произведения – от бисквитки и курабийки, торти, баклави, масурчета, до като че ли извезани пити и погачи. И това е съвсем естествено, тъй като в Добруджа, храним естествена почит и уважение към хляба.
На днешния Кръстовден специална награда ще отличи най-вкусния и майсторски приготвен Кръстов хляб. Характерно за обредният хляб за Кръстовден, е т.нар кръсташка - релефната украса на хляба изобразяваща кръст. Кръстовден се пада по време на пости, затова и насъщният трябва да е постен. На този ден най-възрастната жена в домакинството, опича Кръстова пита (кръсташка)- обреден хляб с украса от кръст върху него. Когато се съберат домашните, го разчупва над трапезата и го нарича "Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли", цялото домочадие повтаря словата. Смята, се че от този ден Слънцето се връща назад към зимата, деня и нощта се кръстосват.
Домакини на събитието отново бяха самодейците от народно читалище „Йордан Драгнев – 1984“ в Крушари.
„Празникът на гърнетата-кулинарната академия на Добруджа“ се превърна в разпознаваема марка на община Крушари като майсторско съчетание на фолклорни традиции и кулинария. Във философията му е заложено издирването и възпроизвеждането само на автентична местна кухня. Читалищни колективи от региона се състезават в различни категории за най-добре приготвени и представени местни храни и напитки. Празникът залага на истинската, неподправена от модерността храна, като едно от специфичните условия към участниците ястията да са придружени и с рецепти.
По проект, финансиран от МИГ „Тервел Крушари“ предстои издаването на кулинарен албум, своеобразна кулинарна енциклопедия на Добруджа.
„В тази кулинарна енциклопедия искаме да съберем всички отличени в изданията на празника рецепти, заедно със снимков материал. Предвиждаме при възможност да имаме и видео към някои от най-специфичните ястия, приготвени в нашия регион, което видео да показва пряко самата подготовка и крайния продукт на кулинарната продукция“, каза още Димитрина Петрова, директор на дирекция в Община Крушари.
През изминалите години домакини на кулинарното събитие са били селата Зимница, Телериг, Коритен, Александрия и Крушари. Издания от кулинарната надпревара са провеждани както на селски мегдани, така и под открито небе-в гори или сред природата край местни забележителности.