Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

АПС: В Алжир се използва изкуствен интелект и цифрови технологии за по-добро здравеопазване

През последните години Алжир се фокусира върху модернизирането на здравната си система в съответствие с най-съвременните технологични постижения в медицината, особено чрез насърчаване на изследователите, работещи по интегрирането на изкуствения интелект (ИИ) и цифровите технологии в областта на здравеопазването, за да се подобрят диагностиката и грижите за пациентите, предаде алжирската новинарска агенция АПС.
Изследователи заявиха пред АПС, че работят предимно върху средства за използване на технологичния напредък в здравеопазването с цел подобряване на диагностиката и оптимизиране на грижите за пациентите.
Един от тези изследователи е Абделкрим Мезиан, директор на отдел „Информационни системи и мултимедийни системи" в Центъра за научни изследвания в областта на научната и техническата информация.
Той отбеляза, че алжирските изследователи непрекъснато работят за „интегриране на цифровите технологии в здравните услуги", следвайки световните практики.
За да илюстрира тезата си, той спомена проект за технологична система, разработена в центъра, за рехабилитация на горните крайници след инсулт.
Като свързват движенията си с тези на аватарите, създадени от тази система, пациентите могат да възвърнат двигателните си функции чрез „сериозни игри“, които имат за цел да подобрят мотивацията на пациентите, каза изследователят.
Сериозните игри включват няколко нива, които зависят от взаимодействието на пациента и от времето, необходимо за изпълнение на поставените задачи, добави той.
Изследователят подчертава, че използването на виртуална реалност дава възможност на пациентите да провеждат упражненията си от разстояние, без да се налага да пътуват до специализирани здравни заведения.
Тази технологична система е част от докторантски проект на студент от Университета за наука и технологии Хуари Бумедиен.
Освен това екипът на отдел „Теории и инженерство на компютърните системи" в Центъра за научни изследвания в областта на научната и техническата информация си сътрудничи със студенти по медицина от Университета на Алжир 1 по проекта ДИАГ (DIAG), ръководен от изследователя Саид Яхиауи.
Този проект дава възможност за диагностициране на белодробни заболявания с помощта на изкуствен интелект заедно с виртуална и разширена реалност, като предлага възможност за визуализиране на медицински триизмерни изображения.
Предимството на програмата DIAG се състои в способността ѝ „точно да идентифицира засегнатите области на белия дроб (незабележими с просто око) и да определи степента на въздействие в рамките на 30 секунди".
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АПС)

c