Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

АНСА: Италия не е уплашена от заплахите на хусите, заяви външният министър Таяни

Италия не е уплашена от заплахите на йеменските хуси срещу нея, ако участва в атаките против подкрепяните от Иран бунтовници, които нападат корабите в Червено море, заяви днес външният министър Антонио Таяни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.
Таяни, който е и вицепремиер, реагира на интервю, публикувано вчера във в. „Република“, в което лидерът на хусите Мохамед Али ал Хуси заяви, че Италия ще стане мишена на бунтовниците, ако участва в нападения срещу тях.
Говорейки в кулоарите на събитието „Средиземноморски диалози“ в Рим, Таяни даде да се разбере, че Италия няма да атакува никого, понеже нейната роля в новата операция на ЕС в Червено море с кодово наименование „Аспидес“ е чисто отбранителна, с цел да защити корабоплаването по важната морска артерия.
„Не сме уплашени от заплахите на хусите. Ще отбраняваме търговския трафик, няма да атакуваме никого, но и не искаме да бъдем атакувани от никого“, заяви Таяни.
„Трябва да има свободно корабоплаване: ако има нападения, ще реагираме, защитавайки италианските търговски кораби. Това трябва да бъде пределно ясно. Няма да се уплашим от никое заявление на хусите, които са терористична организация“, допълни той.
Италия има водеща роля във водената от Гърция операция „Аспидес“, участвайки и с кораби, и със самолети.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и италианската агенция АНСА)

c