Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

АНП: Нидерландският премиер Марк Рюте се консултира с турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно назначаването му за шеф на НАТО

Нидерландският премиер Марк Рюте е на посещение в Истанбул, където се надява да чуе от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че вече няма възражения срещу назначаването му за генерален секретар на НАТО. Турция е една от четирите страни, които все още се противопоставят на назначаването на Рюте за шеф на военния съюз. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП.
От известно време в Хага се очакваше, че Турция в крайна сметка ще се съгласи с назначението. "Блумбърг" съобщи вчера, базирайки се на анонимни източници, че Ердоган най-вероятно ще вземе това решение след разговора си с Рюте.
Премиерът в оставка вече има подкрепата на 28 от 32-те държави-членки на НАТО. Вашингтон, наред с други, подкрепи Рюте. Като най-силната във военно отношение страна в алианса, американците имат решаващ глас. Назначаването обаче изисква единодушие.
Другият кандидат е румънският президент Клаус Йоханис. Освен Турция и Румъния трябва да се съгласят още Словакия и Унгария. Най-голяма съпротива се очаква от унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е единствената страна, която публично се обяви против кандидатурата на Рюте.
Рюте пътува до Истанбул в лично качество. Отношенията между Нидерландия и Турция не винаги са били топли през последното десетилетие. През 2017 г. беше достигната ниска точка във взаимоотношенията между двете държави, когато Нидерландия отказа да позволи на турски министри да провеждат кампания в страната. Това доведе и до депортирането на турски министър от Нидерландия. Оттогава връзките отново са заздравени.
(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)

c