Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

8000 дръвчета подаряват от Гората.бг днес в Добрич

8000 горски и паркови дръвчета раздават от доброволческите организации Гората.бг в партньорство с ДоброЖънци. Те са от видовете липа, явор, люляк, ясен, дъб, акация и бряст.

Доброволците са в Добрич за началото на изложението „Борса за семена и посадъчен материал“ до Спортен комплекс ”Простор”. Там се намира и пунктът за раздаване на дръвчета.

„По принцип есенно-зимния сезон е най-подходящ за засаждане на дървета. Колкото по-рано, толкова по-добре, за да има време фиданките да си направят коренова система преди пролетта“, каза Веселин Спасов от Гората.бг.

За засаждането на раздаваните дръвчета, освен за подходящо време, има и други изисквания, като дупката да е средна по големина, а по възможност да се използва и мулч или тор в слой около 5-6 сантиметра, за да се предпазва почвата от студа сега и жегата през лятото. Веднага след засаждането дръвчето се полива, за да слегне почвата около корените.

Мисията на Гората.бг е безкрайна – колкото може повече дървета, за да се задоволи огромната нужда от тях в природата в България. „Благодарение на това че ги имаме, имаме и нормална природа, нормален климат. Както е било винаги, така искаме да остане и в бъдеще. За съжаление виждаме, че не се обръща достатъчно голямо внимание от институциите, както би трябвало, затова ние се борим да има колкото може повече дървета“, допълни Веселин Спасов.

c