Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

9-годишно дете от Каварна получи инсулт, лекарите се борят за живота му

Момче на 9 години от Каварна е получило инсулт, научи Про Нюз Добрич. След като е било консултирано в Спешното отделение на МБАЛ-Добрич, то е транспортирано до болница във Варна, където е прието с диагноза исхемичен инсулт.

Близките споделили, че през деня детето е било на плаж с леля си. Станало му зле, вдигнало температура, повръщало. Когато се прибрало у дома, получило вид колапс. Не можело нито да говори, нито да се движи. Двете му лели са медицински лица – лекарка и медицинска сестра. Когато видели, че има пяна на устата, разбрали какво се случва.

От Каварна детето е откарано в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич, където състоянието му е диагностицирано.

„Имаше клинични белези за инсулт. Макар скенерът да беше разчетен като чист, всички други белези бяха за инсулт. Затова преценихме и  го изпратихме към болница във Варна, където разполагат с много добра техника и има възможност детето да получи максимално добра помощ. Преценихме, че така то ще има по-голям шанс“, сподели за Про Нюз Добрич  д-р Яница Радева, консултант от Отделението по педиатрия.

В болницата във Варна то е диагностицирано с исхемичен инсулт. Предстои да се доуточни от какво е предизвикано това състояние, добави д-р Радева.

По данни на близките преди седмица е правен скенер, тъй като момченцето се оплаквало от главоболие, което продължавало от година. Намерени са данни за синузит.

Това е вторият случай на дете с инсулт, с който се сблъскват лекарите от болницата в Добрич за по-малко от година.

В края на 2021 г. те спасиха живота на 12-годишно дете, постъпило в болницата в изключително критично – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят. При обстойните медицински прегледи става ясно, че малкият пациент е с масивен инсулт.

https://pronewsdobrich.bg/2021/12/17/lekari-ot-dobrich-spasiha-zhivota-na-12-godishno-dete-s-masiven-insult/
c