8 ноември - Европейски ден на здравословното хранене
8 ноември - Европейският ден за здравословно готвене и хранене, се отбелязва за първи път през 2007 г., първоначално в 14 страни членки на Европейския съюз.
Съвременната наука за хранене отразява връзката на храненето с физиологични, метаболитни, генетични и други процеси в човешкия организъм, както и ефекта върху здравето и болестите. Здравословното хранене се свързва с подобряване и поддържане на добро здраве през целия живот и превенция на болестите, както на индивидуално, така и на популационно ниво.
Здравословното хранене е балансираното хранене, по отношение приема на храни от различните групи хранителни продукти. Доброто хранене е добре балансираната диета, включваща белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерални вещества в качествено и количествено съотношение, съответстващо на възрастта, пола и физическото състояние на организма.
Здравословното хранене, съчетано с редовни физически упражнения ни гарантират отлично здраве и активно дълголетие. Редовният прием на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, риба, нетлъсти меса, пълнозърнести изделия, вода и др. екологично чисти продукти, които са ни дадени от природата, съчетани с предпочитан вид спорт ще ни дарят с добро здраве.