Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

55 нови сгради в област Добрич. Ето имотите в Добрич и Балчик в цифри

Петдесет и пет новопостроени жилищни сгради са въведени в експлоатация в област Добрич през последното тримесечие на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Това включва както жилища в Добрич, така и курортните градове в областта като недвижими имоти в Балчик, Каварна, Шабла и другите курорти в областта. Деветдесет на сто от тях са изпълнени като стоманобетонни конструкции. Въведените в експлоатация нови жилища за същия период са 77. От тях най-много са двустайните (18), тристайните (22) и четиристайните (16). Новоиздадените разрешения за  строеж за същия период са за 33 нови жилищни сгради с обща площ 6712 кв.м.

Сайтът за недвижими имоти Реалистимо отчита засилен интерес от частни лица от Добрич и региона да публикуват имоти за продажба и наем. Това се дължи от части на това че много собственици на имоти изчакваха пика на цените за да публикуват жилището си за продажба или отдаване под наем. Интересното е че дори след охлаждането на пазара в последните месеци, изгодните оферти в Реалистимо се задържат за броени дни и достигат до сделка изключително бързо.

Новото строителство на жилища в Добрич и региона поддържа цени от 800-860 евро на квадратен метър – тенденция, която не се е променила от есента на миналата година. За 2022 г. са сключени общо 3450 сделки по покупко-продажба на имоти по данни на Агенцията по вписванията. Това е с около 7 на сто по-малко (минус 253 сделки) в сравнение с предходната 2021 година.

Балчик е град с много предлагане и търсене на имоти и петият по големина град на българското Черноморие след Варна, Бургас, Несебър и Поморие. Като един от предпочитаните от туристи градове на българското черноморие част от област Добрич, града се обитава целогодишно и е предпочитан на инвестиция във ваканционен имот.

Офертите за продажби на апартаменти в центъра на Добрич варират между 800 и 860 евро на квадрат за тристайни с две спални. От съществуващото строителство могат да се намерят и жилища в центъра и на по-ниска цена – около 620 евро на квадрат.

В кварталите извън центъра цената на жилищата варира между 500 и 700 евро според местонахождението и състоянието на имота. В „Балик“ например двустаен може да ви излезе по 526 евро на квадрат, в „Дунавите“ – по 682 евро, а в „Христо Ботев“ – малко над 700 евро.

Не са много имотите под наем за жилищни нужди, които се предлагат в Добрич. Минималната стойност, на която може да се намери двустайно необзаведено жилище е 250 лв. на месец, но по-често обявената сума е 300 лв. Тя може да се отнася както за самостоятелна гарсониера, така и за стая в центъра или за  двустаен в кварталите. За самостоятелен нов апартамент плюс паркомясто цената е около 600 лв. на месец.  Обширен апартамент в центъра от стотина квадрата се предлага за около 400 лева на месец.

В Реалистимо брокери от агенции и собственици публикуват безплатно обяви за продажба и наем на недвижими имоти. В същото време в Реалистимо са поместени и търгове на имоти в областта.

c