Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Четиристаен имот в Добрич на цената на гараж в София

Град Добрич се нарежда на девето място по-големина в България, 90 121 жители според последното проучване проведено през 2021 година. Като 2021 година отбелязва първия път на увеличаване на популацията след далечната 1985.

Анализаторите от сайта за недвижими имоти в Добрич Реалистимо следят отблизо имотния пазар в региона. 2021 година не само надмина по брой продажби 2020 с внушителните 26 процента (съответно 3703 сделки срещу 2943), но и надхвърли броя продажби от предпандемичната 2019 година със значителните 18 процента.

Бурния имотен пазар в региона си има и логичното обяснение.

Територията на едноименната община се пресича от множество шосейни пътища, към Черноморието, международни транзитни пътища гарантиращи улеснен достъп до морски и речни пристанища. Намиращото се на 40 километра летище Варна допълнително оказва своята положителна роля върху търговията и туризма в региона.

Но градът не привлича само с туризъм. За хората от областта той е притегателен център за работа, тъй като се радва на оживена икономическа дейност. През лятото се увеличава напливът от сезонни работници, наети по морето и търсещи временно имоти под наем.

Добрич има развита социална, здравна и образователна инфраструктура, фактори, който също увеличават атрактивността на предлаганите имоти.

В града има около 30 общообразователни училища, колеж към Техническия университет във Варна и Педагогически колеж към Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, както и частно Висше училище „Международен колеж“ – гр. Добрич. Това прави имотите търсени и от ученици и студенти от областта.

Като голям аграрен и икономически център, Добрич няколко пъти през годината е домакин на различни търговски изложения. Сред тях са традиционният Добрички панаир, Пчеломания, привличаща много международни участници, изложението за семена и посадъчен материал, което се състои през зимата и др. Добричкият панаир има дългогодишна история, а акцентът в него е върху селскостопанското машиностроене, посадъчен материал и др.

Не са малко и културните мероприятия които се организират около и във града и правят имотите под наем в Добрич актуални. Такива са фестивалите в близките с. Крушари (Международен детски фестивал), в село Дебрене („Песни и танци от Добруджа“), Летен фестивал в с. Дъбовик, септемврийските рок фестивали, които привличат хора от цялата страна.

Всички тези фактори водят до едно постоянно увеличение на цените на имотите, но това далеч не означава, че все още не могат да бъдат намерени интересни оферти.

За сравнение ако в столицата с 40 000 евро можете да си купите гараж в центъра, то в Добрич за същите пари ще получите четиристаен от над 100 квадрата. А за по-малко от сто хиляди евро ще имате двуетажна градска къща с двор на 30 км. от морския бряг. Горе-долу за същите пари ще получите най-много двустаен в София. Разбира се всичко е въпрос на приоритети.

Добрич беше един от градовете с относително слабо засегнат от пандемията имотен пазар. Пандемичната 2020 година отбелязва 6 процентен спад на броя сделки сравнено с предхождащата я 2019, като възстановяването беше бързо и устойчиво.

Въпреки пониженото предлагане и постоянния растеж на цените имотния пазар в града продължава да се развива, ако първото тримесечие на настоящата година може да бъде показател за тазгодишната тенденция, то имотните агенции ги очаква активен летен сезон.

В сегмента ново строителство Добрич се нарежда на втора позиция след абсолютния лидер в Североизточния район - Варна с 39 въведени в експлоатация новопостроени сгради.

Много собственици използват повишението на цените на недвижимите имоти за да публикуват както жилищни имоти, като апартамент или къща за продажба, така и земеделски земи. Така те целят да се възползват от динамичния пазар и да реализират максимално добра крайна цена.

В Реалистимо всеки може да публикува безплатна обява за продажба или наем на недвижим имот. Допълнително в сайта са поместени както предложенията на агенциите за недвижими имоти, така и имоти които се предлагат на търг.

c