Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

350 творби участват в поетичния конкурс в памет на добруджанския поет Йордан Кръчмаров

Автори от цялата страна са изпратили близо 350 творби за участие в първото издание на Националния поетичен конкурс „Сол за живите“ в памет на добруджанския поет Йордан Кръчмаров. Това каза за Про Нюз Добрич Наталия Георгиева, председател на Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ в балчишкото село Гурково.

Поетичната надпревара бе обявена от читалището в началото на март по повод 75 години от рождението на Кръчмаров, които се навършват на 24 юли. Конкурсът се осъществява под патронажа на кмета на Община Балчик и в партньорство със Сдружението на писателите в Добрич и Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски“ в Белия град.

Поетични творби се приемат до края на този месец, след което тричленно жури ще постави своите оценки в 20-дневен срок. Както Про Нюз Добрич писа, преди около две седмици поканата на НЧ „Свобода – 1897 г.“ да оглави журито прие бургаският поет, драматург, композитор и певец Недялко Йорданов.

Другите двама членове са Сашо Серафимов – председател на Съюза на писателите в Добрич, и Георги Джилянов – композитор, писател, оперен певец в Национален музикален театър и почетен член на читалището. Те са познавали лично Йордан Кръчмаров и ценят високо неговото творчество.

Лауреатите на националната инициатива ще бъдат обявени на рождената дата на Кръчмаров. За тримата автори, получили най-висока оценка, са предвидени награди: за място – 800 лева и статуетка, за II – 500 лева и плакет, а за III – 300 лева и плакет.

След края на конкурса ще бъде издаден алманах с одобрени от журито творби на участници. За целта вече е изготвен проект, с който НЧ „Свобода – 1897 г.“ ще кандидатства по програма „Помощ за книгата“ пред Министерството на културата, каза още Наталия Георгиева.

Юбилеят от рождението на знаменития поет ще бъде отбелязан и с откриването на паметна плоча в двора на читалището в родното му Гурково. На събитието е поканен кметът на Община Балчик Николай Ангелов.

Паметният знак е дело на добричкия скулптор и приятел на Кръчмаров Димитър Янков. Той е автор на множество монументи у нас и в чужбина, сред които и паметникът на светите равноапостоли Кирил и Методий пред Българското посолство в Лисабон. Плочата ще представлява орелеф на Кръчмаров и сеяч, който хвърля букви, вместо просо.

Средствата за двете инициативи са набрани чрез спомоществователи, чиито имена ще бъдат оповестени на тържественото връчване на наградите, уточни Георгиева.   

 

 

c