Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

300 души бяха задържани за кратко за блокиране на пътна артерия в Амстердам

Нидерландската полиция разпръсна блокада на централна пътна артерия в Амстердам, организирана от климатични активисти от движението "Бунт срещу унищожението", предаде ДПА.
За кратко бяха арестувани около 300 демонстранти. Седем от тях бяха обвинения, че са създали животозастрашаваща ситуация за себе си и за други ползватели на пътя, намиращ се  в южната част на града.
Протестът на тази пътна артерия беше забранен от управата на града, която предложи друго място за протест на климатичните активисти. Те обаче не приеха това решение и блокираха пътната артерия, както планираха.
Чрез тази блокада протестното движение искаше да принуди голямата нидерландска банка ИНГ да прекрати финансирането за индустрията, свързана с фосилните горива. Допреди няколко години банката имаше централа в сграда близо до участъка от магистралата, засегнат от действията на климатичните активисти вчера.
Според нидерландската информационна агенция АНП банката ИНГ казва, че до 2040 г . ще преустанови да финансира добива на природен газ и петрол. Според "Бунт срещу унищожението" този ангажимент не е достатъчен.
 

c