Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

29 май - Международен ден на мироопазващите сили на ООН

На 29 май се отбелязва Международният ден на мироопазващите сили на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Денят е обявен с резолюция на ООН през 2002 г. На тази дата през 1948 г. е създадена първата мироопазваща мисия на ООН в Близкия изток (UNTSO–UN Truce Supervision Organization) за наблюдение на споразумението за примирие между Израел и неговите арабски съседи. Оттогава досега повече от 1 милион миротворци са служили в над 70 мироопазващи операции на ООН (ОПМ, известни като „Сините каски“), като са допринесли за опазването на международния мир и сигурност в многобройни конфликтни региони по света и са спасили безброй човешки животи, поради което са носители на Нобелова награда за мир за 1988 г.

Международният ден на миротворците на ООН предлага възможност да се отдаде почит на безценния принос на военния и граждански персонал към дейността на Световната организация за поддържане на международния мир и сигурност и да се почете паметта на повече от 4000 миротворци, които са загубили живота си в служба на мира от 1948 г.

През 2003 г. 11 загинали български миротворци бяха отличени посмъртно с "Кристален медал" на ООН  -  10-ма български военнослужещи, загинали в мисията на ООН в Камбожда (UNTAC) в периода от м. октомври 1992 г. до м. април 1993 г., и Валентин Крумов, загинал на 11 октомври 1999 г. като участник в Мисията на ООН за временна администрация в Косово (UNMIK). 

Темата за тазгодишния ден е "Готови за бъдещето: Градим по-добре заедно". 

ООН: „Сините каски“ не могат да прекратяват войни

Светът не може да гледа на мироопазващите сили на ООН като на средство за спиране на войни, независимо дали в Газа или в други активни конфликтни зони. 

Една мисия в окупираните палестински територии например е само "много, много, много хипотетична", заяви тези дни заместник-генералният секретар по операциите за мир Жан-Пиер Лакроа, като се позова на присъщите ограничения на известните "сини каски".

Арабската лига призова за подобно разполагане на "сини каски" в Газа.

Но Лакроа заяви, че липсват всички основни условия: прекратяване на огъня, съгласие на враждуващите страни да приемат войски на ООН и разрешение от дълбоко разединения Съвет за сигурност на ООН.

Членовете на Съвета за сигурност на ООН - Франция и Русия - са сред тези, които също обсъждат ролята на мироопазващите сили на ООН в Газа, след като военната операция на Израел за унищожаване на бойната групировка Хамас приключи.

Идеята е да се изпратят войски чрез съществуващата мироопазваща операция на ООН за Близкия изток, известна като UNTSO, която е създадена през 1948 г. и все още разполага с малък невъоръжен контингент, разположен в Ливан.

Това също изглежда много спекулативно, не на последно място защото UNTSO не е въоръжена.

"Поддържането на мира има своите граници", каза Лакроа. А "налагането на мир" не е част от мандата на войските на ООН.

Мисиите на ООН за поддържане на мира са били критикувани, особено в Африка, че не правят достатъчно за защита от въоръжени екстремисти.

Лакроа заяви, че световната организация, която ще отбележи годишния си Международен ден на сините каски на 29 май, "разбира се, трябва да продължи да се адаптира".

Но превръщането на войските на ООН - обучени войници, които се отличават от воюващите сили, носейки бледосините каски на ООН - в орган, който се бори с войната, "не е реалистично или желателно".

"Налагането на мир е... синоним на водене на война. Много държави в Съвета за сигурност биха се противопоставили на това", каза Лакроа.

Източник: БГНЕС

c