Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

29 март - Световен ден на пианото

На 29 март отбелязваме Световния ден на пианото. Денят е избран заради броя на клавишите на музикалния инструмент – те са 88, затова честваме пианото на 88-ия ден от началото на годината, а това е 29 март.

Целта на ежегодното събитие е да предостави платформа за инициативи, свързани с пиано, които ще ускорят музикалните иновации и ще разпространят радостта от свиренето на този инструмент. „Защо светът има нужда от Ден на пианото? Поради много причини. Но най-вече, защото не боли да празнуваме пианото и всичко около него - изпълнители, композитори, тези, които изработват пиана, акордьори и най-важното, слушателите“, казва музикантът и композитор Нилс Фрам, известен с комбинирането на класическа и електронна музика и с нетрадиционния си подход към пианото.

Ето някои интересни факти за пианото:

Италианският конструктор на клавесини Бартоломео ди Франческо Кристофори създава първото пиано през 1709 г.

Няколко проучвания показват, че изучаването на пиано може да подобри езиковите способности на детето и общия академичен успех.

Едно от най-големите пиана в света, Alexander Piano е с дължина 19 фута. Адриан Ман, производител на пиана от Нова Зеландия, започва да го строи, когато е само на 15 години.

Най-старото пиано, което все още съществува, е изложено в Музея на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк.

През 2015 г. Steinway пусна на пазара „Фибоначи“ – пиано със спираловиден дизайн, вдъхновен от спиралата на италианския математик, считана за „златното съотношение“ на природата.

Благодарение на корпуса си от 24-каратово злато, пианото Galaxy, което струва 1,36 милиона долара, е най-скъпото предлагано пиано.

Между 1790 и 1860 г. пианото от епохата на Моцарт е претърпяло многобройни промени, които са довели до развитието на сегашната конструкция на инструмента.

Пианото е музикален инструмент, от групата на струнните клавишни инструменти, на който се свири с помощта на клавиши. Широко използвано в класическата музика за солови и оркестрови изпълнения, камерна музика и акомпанименти, пианото е също популярно помощно средство за композиране и репетиране. Макар че е трудно преносимо, а често и скъпо, разностранните приложения на пианото са го превърнали в един от най-разпространените музикални инструменти.

Натискането на клавишите на пианото задвижва покрити с филц чукчета, които удрят по метални струни, след което се връщат в изходно положение, оставяйки струните да вибрират в своята собствена честота. Тези вибрации се предават на резонаторна дъска, която от своя страна преобразува енергията им в звук, който се разпространява във въздуха. При освобождаване на натиснатия клавиш, вибрациите на струната се прекратяват от специален демпфер. 

При нотирането на произведенията за пиано се използват басов (фа) и виолинов (сол) ключ.

c