Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

22 май - Международен ден на биологичното разнообразие

Международният ден на биологичното разнообразие 22 май е обявен, за да се повиши обществената осведоменост, ангажираност и подкрепа. На същия ден през 1992 година ООН  приема текста на Конвенцията за биологичното разнообразие. България ратифицира Конвенцията през февруари 1996 г. и от 16 юли 1996 г. е равноправен член. Страните по Конвенцията работят за значително намаляване на загубата на биоразнообразие в глобален, национален и регионален мащаб, включващо и борбата с бедността и подобряване на условията за съществуване на всички форми на живот на Земята.

„Бъдете част от плана“ е темата на Международния ден на биологичното разнообразие (IDB) 2024 г., като призив за действие към всички заинтересовани страни за подкрепа за прилагането на Глобалната рамка за биологично разнообразие Кунминг-Монреал, наричан още План за биологичното разнообразие.

На празника 196 международни общности и държави, членки на Конвенцията за  биологично разнообразие се обръщат с призив за ежедневни усилия за съхранение на биологичното разнообразие и неговото устойчиво използване, за справедливо и безпристрастно разпределение на ползите от употребата на генетичните ресурси, с акцент на това как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората. 

Биоразнообразието — многообразието на живота на земята — прави нашата планета подходяща за живеене и красива. Много от нас се обръщат към естествената природна среда за удоволствие, вдъхновение или развлечение. Ние също така сме зависими от нея за храна, енергия, суровини, въздух и вода — елементите, които позволяват да съществува животът такъв, какъвто ние го познаваме, и движат нашите икономики. Въпреки нейната уникална стойност, обаче, ние често приемаме природата за даденост. Натискът върху много естествени системи се увеличава и това прави тяхното функциониране по-малко ефективно и дори ги поставя на ръба на срив. Загубата на биоразнообразие е доста обичайно явление.
 
Ето защо Европейският съюз пое ангажимент да преустанови загубата на биоразнообразие. През последните години ЕС изгради мрежа от 26 000 защитени територии в рамките на своите граници, които обхващат над 850 000 км2. Известна като „Натура 2000“, това е най-голямата мрежа от защитени територии в света, която е доказателство за значимостта, която ние отдаваме на биоразнообразието. 

c