Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

21 юни - Международен ден на скейтбординга

На 21 юни се отбелязва Международния ден на скейтбординга (Go Skateboarding Day). Той е обявен от Международната асоциация на компаниите за скейтборд (IASC) през 2004 г., за да популяризира събития в големите градове по света и за да направи скейтборда по-достъпен. В IASC влизат всички основни дружества, участващи в скейтборд индустрията, марки и списания на международните дистрибутори.

За първи път денят е отбелязан в САЩ, но това бързо се разпространява по всички кътчета на земята. Go Skate Day се превърна в световно събитие с хиляди скейтъри, празнуващи в градове по целия свят. Това е ден, който популяризира положителните аспекти на скейтборда, включително креативност, общност и здравословна физическа активност, и помага за сближаването на скейтборд общността.

Първият скейтборд е направен през 30-те години в Америка и е представлявал сърф, прикачен към 4 колелца. Тогава не е бил измислен полиуретанът, от който се правят колелцата в наши дни и затова устройството е било много опасно и е вдигало много шум. Когато първите скейтбордисти преминавали по улиците, всички са се сърдели и полицията е имала проблеми.

По тази причина през периода от 30-те до 60-те години на миналия век е било забранено да се кара скейтборд. През 60-те години обаче, той отново нашумял сред младите и започнало масовото му производство.

Денят на скейтбординга през  2024 обещава да бъде един от най-забавните и вълнуващи досега, с много събития по света, особено след като скейтбордът се появява за втори път в програмата на Олимпийски игри, този път в Париж-2024.

Скейтбордингът е екшън спорт, който включва каране и изпълнение на трикове със скейтборд. Скейтбордингът може също да се разглежда като развлекателна дейност, форма на изкуство, работа, или метод за транспортиране. Той е формиран и повлиян от много скейтбордисти през годините. Доклад от 2002 г. показва, че в света има 18,5 млн. скейтбордисти. 85 процента от анкетираните скейтбордисти, които са карали скейтборд през последната година са били под 18-годишна възраст, а 74 процента са мъже. От 1970 г. насам, има специални паркове (скейт паркове) които са конструирани специално за използване от скейтбордисти, фриистайл BMX ездачи, агресивни скейтъри и скутери.

c