Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

21 май - Ден на НАТУРА 2000 и Световен ден на мигриращите риби

На 21 май 2024 г. отбелязваме 32 години от създаването на мрежата от защитени зони „Натура 2000“ в Европейския съюз. На тази дата през 1992 г. е приета Директивата на ЕС за местообитанията и е одобрена програма LIFE. Тази директива, заедно с Директивата на ЕС за птиците, приета през 1979 г., създават мрежата от защитени зони в ЕС, наречена „Натура 2000“. За да се отбележи създаването на мрежата „Натура 2000“ и с цел да се почетат усилията на всички, дали своя труд за управлението ѝ, 21 май се обявява за Европейски ден на „Натура 2000“ със специална Декларация, подписана през 2017 г. от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета на ЕС и Комитета на регионите.

Целта на мрежата е да осигури дългосрочното опазване и съхраняване на най-важните и ценни животински видове и местообитания в Европа, съществуването на които е от първостепенно значение за човешкото здраве, за обществото и икономиката. „Натура 2000“ осигурява редица природосъобразни ползи, като същевременно има и редица жизненоважни социални и икономически функции. Около 4,4 млн. работни места в ЕС зависят пряко от ползването на ресурсите на устойчивите естествени екосистеми, като значителен дял от тях са обхванати от защитените зони в рамките на мрежата „Натура 2000“. Финансовите ползи, които произтичат от самата мрежа, се изчисляват между 200 и 300 млрд. евро годишно.

Днес Натура 2000 е изградена от над 27 000 защитени зони и успешно допринася за опазването на уникалното природно богатство на Европа. 

На 21 май 2022 отбелязваме Световния ден на мигриращите риби. Денят се чества в цял свят и има за цел да разкаже повече за тези ценни за хората водни обитатели – кои са те, защо мигрират, какво ги заплашва. Около 1500 организации се включват в Световния ден на мигриращите риби и организират различни събития, под шапката на Световната фондация по миграция на рибите, базирана във Вашингтон.

Денят е повод да си припомним за значението на мигриращите риби и колко жизнено необходимо за всички нас е да има здрави, свободно течащи реки. Много видове мигриращи риби са силно застрашени, а с тях и прехраната на милиони хора по света. Основните причини са прегради по реките като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения поток на реките и възпрепятстват миграцията на рибите

c