Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

На 27 януари отдаваме почит на жертвите на Холокоста

На 27 януари ежегодно се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. Денят е обявен официално на 1 ноември 2005 година от Общото събрание на ООН. Резолюцията призовава всеки член на организацията да почита паметта на жертвите на Холокоста и окуражава развитието на образователни програми за историята, за да се предотвратят бъдещи прояви на геноцид.

Международният възпоменателен ден на Холокоста е национален паметен ден в Германия и се нарича Ден в памет на жертвите на националсоциализма (Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus). Отбелязва се от 1996 чрез прокламация на германския президент Роман Херцог и е установен на 27 януари – датата, на която през 1945 войниците на Червената армия освобождават оживелите от концлагера Аушвиц (Освиенцим).

В своята прокламация Роман Херцог заявява: „Споменът не трябва да умира. Той трябва да напомня дори и на бъдещите поколения. Затова е важно да се намери такъв подход, който да бъде ефективен и в бъдеще. Той трябва да изразява скръбта от страданието и загубата, да бъде посветен на паметта на жертвите и да предотврати всяка опасност от повторна поява.“

Освен в Германия и други държави, денят се отбелязва официално в Италия, Израел и Великобритания.

Днес Държавният музей "Аушвиц-Биркенау", намиращ се на територията на лагерите Аушвиц I и II в град Освиенцим, ще отбележи годишнината под почетния патронаж на полския президент Анджей Дуда. На нея не е поканен нито един официален представител на Русия, а причината за решението е подпалената от Русия война в Украйна, съобщи вчера АФП. Досега Русия винаги е участвала в церемониите.

c