Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Поредица от екоинициативи и творчески занимания обещава читалището в с. Езерец

НЧ Отец Паисий 1901, с. Езерец кани всички желаещи - деца и възрастни за участие в
Кампания на опазване на влажните зони и аквакултури. Тя ще се проведе от 2 до 5 февруари и ще е наситена с игри, експерименти, прожекции и дискусии, както и почистване на плажа.

Те ще позволят на участниците да опознаят влажните зони и аквакултури и да ги опазват.
През междусрочната ваканция учениците ще могат да посетят НЧ „Отец Паисий 1901“, с. Езерец, където за тях е подготвена атрактивна програма от занимални, дискусии, прожекции на рибарска тема посветена на опазване на нашите скъпи влажни зони и морски плажове, дюни и брегове.
Кампанията ще бъде открита на 2-ри февруари по повод международен ден на влажни зони.
Програмата за 2-ри и 3-ти февруари е следната:
• от 10:00 до 12:00 ч. - образователни и интерактивни игри за деца, посещение на етнографска музейна сбирка;
• от 13:00 - работилница за сглобяване на въдици;
• от 14:00 ч.- плетене на рибарски мрежи;
• от 15:00 ч.- еко фабрика.
На 4 февруари от 10:00 ч. до 17:00 ч. ще се състоят почистване на плажа на с. Езерец, дискусии относно опазването на околната среда чрез намаляването на пластмасовите отпадъци, прожекция на филма „Ангъчка“. На 5 февруари от 10 ч. до 17 ч. е обявен за Ден на творчеството с работилница екофабрика, където ще се майстори всичко - от пластмасови отпадъци до подаръци, ще има дискусии за опазването на околната среда чрез намаляването на пластмасовите отпадъци, прожекция на филм „Ничии отпадъци“.

В дните от 2 до 5 февруари читалището гарантира безпретенциозно изживяване на полезни и приятни моменти с грижа за нашето крайбрежно място.
Кампанията се осъществява от Народно Читалище „Отец Паисий 1901“ с. Езерец, в изпълнение на Дейност „Повишаване на осведомеността за опазване и подобряване на природното културно наследство чрез дейности по разпространение на знания за опазване на околната среда в рамките на проект „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“. Проектът се финансира по мярка  „Възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия“ от Стратегия за ВОМР на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик.

c