Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Област Добрич с по-малко депутати в следващия парламент, вероятно с 5 мандата

„БСП за България“ върна днес неизпълнен третия мандат за сформиране на правителство, което означава, че отиваме на петите за две години парламентарни избори. Като най-вероятна дата се сочи 2 април. Кога ще е вотът президентът Румен Радев обяви, че ще реши след консултации с Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ясно е обаче, че в следващото 49-о Народно събрание депутатите от област Добрич ще са по-малко. Така в резултат на обезлюдяването регионът вече ще има не шест, а вероятно пет мандата.

Кратка разпоредба на Изборния кодекс гласи, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя по колко депутатски мандата се полагат на всеки от 31-те избирателни района на база резултатите от последното преброяване на населението.

Целта на текста е ясна: парламентът би следвало да е представителство на населението в страната. Затова колкото по-населен е един избирателен район, толкова повече депутати следва да излъчи. И обратното – колкото по-обезлюден е друг район, толкова по-малко депутати трябва да се избират от там, за да се следва принципът на представителството.

Сега според Изборния кодекс ЦИК трябва да направи актуализация на методиката си за определяне на мандатите преди извънредния вот, тъй като разликите от двете национални преброявания сега и преди 10 г. са много големи.

Населението на България е намаляло с над 800 хил. души, съсредоточаването му в столицата продължава. Област Добрич (150 146)  заема 16-то място след област Шумен (151 465) по брой население, сочат данните от последното преброяване, проведено през 2021 г. През десетгодишния период между двете преброявания е регистрирано едно от най-големите намаления на населението именно в област Добрич. В третия по обезлюдяване град - Добрич, спадът е с 20,8% и  вероятно ще се наложи да се режат мандати. Областта е в графата с „между 6 и 8 депутати“. Най-вероятно мандатите в Осми Добрички многомандатен избирателен район ще станат от шест на пет.

Това ще е поредното редуциране на представителството на Добрич в Народното събрание. До 41-ото Народно събрание /14.07.2009 - 14.03.2013/ 8МИР имаше 7 мандата, а след това - от 42-ото Народно събрание /21.05.2013 - 5.08.2014/ те бяха намалени на 6, колкото са и в 48-ия парламент.  

По закон ЦИК трябва да определи мандатите не по-късно от 55 дни преди изборния ден, като използва метода на най-големия остатък.

Очаква се ЦИК да обсъди новата методология още във вторник.

c