Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Народният представител Ертен Анисова: ДПС 33 години е гарант и ключов фактор за сигурност и стабилност в обществото и държавата

ДПС в област Добрич отбеляза 33 години от създаването на Движението. Гост на събитието бе лидерът Мустафа Карадайъ. По този повод Про Нюз Добрич разговаря с народния представител от ДПС в 48-ото Народно събрание Ертен Анисова

  • Повод за нашето интервю е 33-годишнината от създаването на ДПС. Годишнините са поводи за равносметка. Кое е най-знаковото постижение на Движението от създаването му до сега?

Едва ли бих могла да посоча само едно – единствено нещо. При всички случаи обаче трябва да споменем изграждането на Българския етнически модел, който е уникален, либерален проект и основната заслуга, за който принадлежи на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Безспорна е ролята на Движението за запазването на етническия мир и териториалната цялост на страната, за нейната настояща геополитическа ориентация. Също така ДПС е било и си остава гарант и ключов фактор за сигурност и стабилност в обществото и държавата.

  • А коя е най-голямата слабост, с която не се справихте досега?

Може би с езика на омразата в политиката, който погазва основните принципи на съвременното демократично общество.  С омраза не може да се управлява и да се гради бъдеще. Колкото по-скоро това бъде осъзнато, толкова по-голям е шансът да се превърнем в нормална европейска държава. Цялата 33-годишна история на Движението като националноотговорна партия показва отстояване на каузата за заедност, постигане на консенсус по важните за обществото въпроси, гарантиране и защита на правата и свободите на всички български граждани..

  • За 33 години ДПС в символ на какво се превърна?

Няма да е пресилено, ако кажа, че ДПС е символ на диалог и съгласие, на заедност, на толерантност и обединение – ценности, чийто дефицит все повече се усеща в последно време. ДПС е символ и на общия ни стремеж към защита и спазване на правата и свободите на гражданите, мерило за демократичност и почтеност, мост между различните етноси, култури и вероизповедания. ДПС е символ и на нормалността в политиката, на демокрацията, на изпълнените обещания, на победата и на успеха.

  • Каква е тайната на политическото „дълголетие“ на ДПС и на електоралната му устойчивост?

Тайната е в принципите, които в ДПС изповядваме – че политика се прави с морал и отговорност към хората и държавата. Залагаме на приемствеността, на разбирателството, на диалога, на експертизата и опита. Вярваме, че можем да защитим изконните човешки права и свободи, мира и демокрацията, че можем да изградим един по-добър свят и да гарантираме по-добро бъдеще за нас и нашите наследници.

Сигурността и стабилността в държавата, обединението в името на националните интереси, премахването на разделителните линии в обществото, европейското бъдеще и развитие на нацията – това са каузите, зад които заставаме от ДПС.

  • Как ДПС в област Добрич отбеляза 33 години от създаването на Движението?

33-ят рожден ден на ДПС бе отбелязан от партийните структури в цялата страна и област Добрич не бе изключение в това отношение. След ограничаване на масовите мероприятия в последните две години заради пандемията от Ковид – 19, сега с ентусиазъм бяха организирани много тържества. В Добрич проведохме среща с представителите на всички общински съвети на Движението, а наш специален гост бе председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Празникът бе повод за равносметка на свършеното до момента, за оценка на мястото и ролята на ДПС в най-новата ни политическа история, за отдаване на заслужено признание и почит към основателите и учредителите на партията. Разбира се рожденият ден на ДПС бе повод и за веселие и почерпка, както е редно да бъде отбелязан всеки празник.

  • Какъв е приносът на местната организация в създаването и развитието на партийната структура на национално ниво преди 33 години?

Добричката партийна организация е една от първите, учредени в страната и в този смисъл приносът е огромен. На територията на област Добрич са били създадени едни от първите регионални структури на ДПС. Това не случайно кореспондира и с факта, че основателят на ДПС д-р Ахмед Доган е родом от генералтошевското село Пчеларово.

  • Каква според Вас е ролята на ДПС в българския политически живот?

Отново трябва да подчертая, че ДПС е в основата на запазването на етническия мир в България, то е гарант за отстояване на демократичните принципи за развитие на държавата, за спазване на правата и свободите на българските граждани.

Не бива да забравяме, че членството на България в ЕС и НАТО се осъществи при участието на ДПС в държавното управление, както и че при това управление българската икономика отбеляза най-високите си постижения за целия преход – постигнат беше икономически растеж над 6%, 24 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции и най-нисък държавен дълг.

   Фактите сочат още, че когато ДПС е било извън властта, страната ни е затъвала в политическа нестабилност, безпринципни управленски коалиции, политически, икономически и здравни кризи. Резултатът от това е ясен – разделение на обществото и упадък на държавността. Доказателство за това са и поредните избори, пред които ще бъдем изправени напролет и които отново показват невъзможността на политическата класа да предложи консенсус около национални цели и приоритети.

  • Толерантна партия ли е ДПС?

Толерантността е не само най-важният принцип, но и необходимо условие за мира и социално-икономическото развитие на всички народи. Както казва председателят на ДПС Мустафа Карадайъ „Толерантност – това е хармония в многообразието. Това не е само морален дълг, но и политическа и правна потребност. Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира“.

Да, ДПС е толерантна партия, нещо повече – тя е пример за толерантност. Още със самото си създаване ДПС прокламира заедността, част от която е толерантността, като философия за правене на политика.

ДПС е партията, която на практика в България изпълва със съдържание европейския лозунг „Единни в многообразието“, защото хора от различни етноси, вероизповедания, с различни традиции, обичаи и културни нагласи се обединяват в името на общочовешки ценности и идеали.

  • През последните две години преминахме през изпитанието на четири избори за Народно събрание и един избор за Президент. Как тази изборна динамика се отрази на структурата на ДПС  в област Добрич?

С поредните предстоящи парламентарни избори, към които очевидно вървим, политическата безизходица в страната ни се задълбочава. Ние обаче сме готови да се изправим пред предизвикателствата. Областната партийна организация е единна и сплотена, хората са мотивирани в кампаниите, което се отразява и на изборните резултати. На последните парламентарни избори ДПС бе първа политическа сила в четири от общините на Добричка област. Важен и показателен факт също така е, че на предходните три парламентарни вота ДПС бе единствената политическа сила в страната, която последователно повиши резултатите си. Освен стабилност, това показва и че можем да надграждаме, да повишаваме доверието към себе си и да следваме целите си в името на хората и тяхното добруване.

  • Вие сте едно от най-младите лица на ДПС не само в парламента, а и в структурите въобще. Какво мотивира един млад човек  да се занимава с политика в днешно време?

Съвсем осъзнато съм избрала да се занимавам с политика, защото искам да съм полезна на обществото. Аз съм дипломиран юрист и политолог. Вярвам, че доброто образование е базово за развитието на всяка една кариера, не само в политиката. Има неразривна и тясна връзка между политиката и правото, а комбинацията между двете се оказва изключително полезна в сегашното ми битие на народен представител. Този опит е безценен и се надявам да имам възможност да приложа наученото в полза на хората, които са инвестирали доверието си в мен, като са гласували, за да ме изпратят в българския парламент.

  • Водещ проблем пред политиците е въпросът с доверието. Как може да се върне доверието на българите в политическата класа?

Доверието е най-ценният човешки ресурс. То е най-силният ни социален актив, за който обаче трябва непрекъснато да работим. Сещам се за думите на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който казва „Доверието е единственият ресурс, с който разполага един политик“. Много е трудно това доверие да бъде спечелено, а още по-трудно е да бъде запазено. Вярвам, че доверие се печели с почтено, отговорно и честно отношение и поведение към хората. Истина е, че напоследък доверието в българските политици рязко е спаднало и затова са отговорни самите политици. Смея да се надявам, че усилията ни да върнем поне малка част от това доверие сред хората ще бъдат възнаградени.

  • Вървим към нови избори, има ли нещо, за което съжалявате лично, че не реализирахте в настоящия парламент?

Времето на този парламент се оказа твърде кратко, за да реализираме някакви по-мащабни планове и идеи. Съжалявам, че за пореден път не се увенчаха с успех опитите да бъде съставено хомогенно мнозинство на евроатлантическа основа, което да излъчи редовен кабинет с ясна антикризисна програма. Осигуряването на политическа стабилност е  от първостепенно значение, за да бъде овладяна тежката институционална криза на държавността, в която е изпаднала страната ни. От всички нас зависи да променим сегашната ситуация и се надявам следващия път, когато застанем пред урните  да си припомним истинската стойност на думите, изписани върху фасадата на Народното събрание – „Съединението прави силата“.

c