Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

850-грамово бебе победи в битката за живот, спасено от лекарите от Добрич и Варна

Момиченце, което се появи на бял свят преждевременно с тегло от едва 850 грама, победи в битката за живот, благодарение на професионализма на лекари от Добрич и Варна. Днес 4-месечната Ема вече тежи 3,4 килограма и радва своите близки. Очите на нейната майка Сияна Друмева още се пълнят със сълзи при спомена за преживяното

Всичко започва на 18 септември сутринта, когато в тоалетната Сияна забелязва кърваво зацапване. Бременна е в 28 гестационна седмица. Младата жена е наясно, че това кървене не е нормално. Затова вика такси и отива в Спешното отделение в болницата в Добрич. Оттам я изпращат в отделението по акушерство и гинекология, където я преглежда д-р Васкова. На въпроса дали е готова да остане в болницата, тя отговаря утвърдително, защото усеща, че се налага. Настаняват я в една от болничните стаи и викат по спешност завеждащия АГ отделението д-р Ивайло Петев. Веднага след прегледа той разпорежда да подготвят операционната зала.

„Изплаших се, не знаех какво се случва. Попитах го и той беше откровен с мен, че ситуацията не е добра, плацентата се е отлепила и трябва да извадят плода веднага“, връща лентата назад Сияна.

Спомня си, че първият й въпрос е дали бебето ще оцелее. "Ще бъда откровен, бебето ще бъде екстремно недоносено, но има шансове. Ако не го извадим веднага, и ти, и бебето, просто няма да оцелеете" е отговорът му. Започнала подготовка за операцията. Спомня си едва как са я събудили от упойката и преместили в интензивния сектор.

На следващата сутрин вече е в съзнание, когато я местят в болнична стая. Обяснили й, че дъщеричката й диша чрез апарат, но общото ѝ състояние е добро, че се е родила с екстремно ниско тегло - едва 850 грама, ръстът й е 34 сантиметра.

Мъничката Ема прекарва в болницата в Добрич до 23 септември 2022 г. След това е преместена в Неонатологията във Варна, където остава 2 месеца. Малко след това започва да диша самостоятелно, без дихателна машина. Още в началото прави инфекция, с която лекарите се справят бързо. Грижат се за развитието на белите дробове, а след това и за теглото на малката Ема.

На 19 ноември вече е преместена в Дом „Майка и дете“ в кв. „Виница“ във Варна, където трябва да наддаде още преди да я изпишат.

Коледата за семейството е наистина вълшебна, защото Ема е изписана и е у дома.

„Тези лекари спасиха моя живот и живота на малкото ми момиченце и ще съм им вечно благодарна за това. Те дадоха всичко от себе си и продължават да дават. Дават кураж и надежда на родителите. И си вършат работата професионално и добре“, споделя младата майка. „Още веднъж благодаря на лекарите за всичките им усилия. Беше тежко. Всеки ден лекарите даваха информация за състоянието й, благодаря и за това, че успяват да отговорят на толкова много родители. Чакането беше ужасно, но си струваше, защото нищо не може да се сравни с това щастие да гушнеш детенцето си след толкова дни на чакане в тревога“, сподели пред Про Нюз Добрич Сияна.

„На лекарите мога да кажа само едно огромно благодаря и браво за чудесната им работа. На бъдещите майки мога да кажа само да не се притесняват да родят в нашата болница, защото лекарите ни в АГ отделението ни са чудесни специалисти и си разбират много от работата“, допълва тя.

„Аз съм щастлива, че станах майка. Това ми беше мечта, тя е целия ми свят. Чувствам се много по-силна, защото въпреки трудностите, издържах и сега мога да се радвам на най прекрасното нещо в живота ми. Благодаря искрено на целия родилен екип в АГ Добрич, без които нищо от тази историята нямаше да се сбъдне. Те се намесиха бързо и адекватно. Благодаря и на д-р Васкова която се обади на д-р Петев и той дойде в своя почивен ден по спешност“, споделя младата майка. “Искам да напомня не само на майките, но и на всички хора, че лекарската работа е една от най трудните професии, защото вие вечер сте при своето семейство, както и в своите почивни дни, а лекарите се отзовават винаги, когато ги повикат. Уважавайте тази професия, защото тя е най малко за уважение!“, споделя още Сияна. „На майките искам също да кажа - не се отчайвайте и не се предавайте, както беше казала акушерката Елена Колева, бебета усещат, ако вие не вярвате в тях, няма кой да вярва и те няма да се справят, те имат нужда от вас още от бременността. Вие ставате майки и родители още през бременността, а не след като родите“.

Днес малката Ема, която вече е на 4 реални месеца, тежи 3 килограма. Расте щастливо и обичано дете.

c