Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

100 години от рождението на писателя Ивайло Петров и връзката му с Дом-Паметник „Йордан Йовков“

На 19 януари се навършват 100 години от рождението на писателя Ивайло Петров. Д-р Кремена Митева - главен уредник на отдел „Литература и изкуства“ към РИМ-Добрич, очертава контактите на Дом-паметник „Йордан Йовков“ с писателя през последните няколко десетилетия преди смъртта му през 2005 г.

Известно е, че Ивайло Петров е творчески псевдоним на родения на 19 януари 1923 г. в добричкото село Бдинци Продан Петров Кючуков. През 1942 г. той завършва днешната добричка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Неслучайно през 2006 г. училището учреди награда на негово име, която се връчва на 11 май на ученик с най-високи постижения в областта на науката. Писателят дебютира през 50-те години на ХХ век, десетилетието на така наречения „епически бум“. Става известен обаче с втората си книга – повестта „Нонкината любов“ (1956 г.). Белетристът затвърждава популярността си с романа „Мъртво вълнение“ (1961 г.), с повестите „Преди да се родя. И след това“ (1968 г.), „Божи работи“ (1979 г.), „Най-добрият гражданин на републиката“ (1980 г.); с разказите „Любов по пладне“ (1976 г.), „Есенни разкази“ (1978 г.), „Три срещи“ (1981 г.) и др. Най-известната му книга като че ли е романът „Хайка за вълци“, чието първо издание е през 1982 г. За своите белетристични постижения Ивайло Петров е награждаван с множество отличия. За нас е особено важно да споменем присъдената му през 1990 г. Национална литературна награда „Йордан Йовков“. През 2008 г. издателство „Литературен форум“ заедно с фондация „Бъдеще за България“ учреди и Национална литературна награда на името на Ивайло Петров. За първи път тя бе присъдена на Георги Мишев за неговия роман „Патриархат“.

Ивайло Петров, макар и живеещ главно в София, е част от литературния живот на Добруджа и на тогавашния Толбухин (дн. Добрич). Белетристът е член на Дружеството на писателите в града. Притежаваме снимка на Дружеството пред паметника на Йовков, правена вероятно през 1981 г., в центъра на която е Ивайло Петров. Имаме информация също, че на 17 април 1986 г. именно Ивайло Петров открива годишното отчетно-изборно събрание на Дружеството на писателите в гр. Толбухин. 

Доклад за творческата и обществено-културната дейност през 1985 г. изнася Драгни Драгнев – член на ръководството. Най-значими изяви през годината имат Петър Славински, Стефан Поптонев, Любен Петков и Иван Сарандев. Избрано е ново ръководство в състав: Ивайло Петров, Йордан Дачев, Драгни Драгнев, Любен Петков, Йордан Трухчев, Елка Няголова и Красен Русев. Следователно Ивайло Петров не е само формален член на организацията, но и активно участва в нейната работа и дори в ръководните ѝ органи.

ВИЖТЕ ОЩЕ В САЙТА VISITDOBRICH

Снимка: Дом-паметник "Йордан Йовков"

c