Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Обявиха грипна епидемия в Добрич от 20 до 25 януари. Вижте заповедта!

Обявиха грипна епидемия в област Добрич за периода от 20 до 25 януари. Тя е издадена поради увеличена заболяемост от остри респираторни заболявания и грип на територията на областта, достигнала за периода 9-15 януари епидемични стойности от 219,50%00. Решението е на Областния оперативен щаб за борба с грип и ОРЗ,, проведено вчера, 17.01.2023 г. , коетко е съгласувано с главния държавен здравен инспектор с писмо от днес,18.01.2023г.

Въвеждат се следните временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич срещу разпространението на Грип и ОРЗ за срок от 20.01.2023г. до 25.01.2023г. включително:

  • Преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца.
  • Преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари.
  • Преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Изключения да се допускат само за терминално болни пациенти.
  • Всички лица, когато се намират в лечебни и здравни заведения, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.
  • Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца се връщат по домовете. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения. Да се извършва засилена текуща дезинфекция на повърхности, играчки и други двукратно за деня и често проветряване на помещенията.
  • Преустановяване на присъствения учебен процес в училищата на територията на област Добрич за периода от 20.01.2023г. до 25.01.2023г., включително.
  • Преустановяване провеждането на извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Заповедта трябва да се да се съобщи на областния управител на област с административен център Добрич - за сведение, на ръководствата на лечебните и здравни заведения за сведение и изпълнение, на кметовете на общини на територията на област Добрич и на Началника на РУО-Добрич за предприемане на мерки по ограничаване на разпространението на Грип и ОРЗ.

c