Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Област Добрич е пред грипна епидемия, очаква се заповед за обявявянето й

Почти са постигнати епидемични стойности във Варна, Ямбол, София-област и Добрич, съобщи на брифинг пред Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него е много вероятно и в тези райони да бъде обявена епидемична обстановка до края на седмицата. Грипна епидемия беше обявена в областите Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен и Бургас.

Както Про Нюз Добрич вече съобщи заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Добрич продължава да расте. През миналата седмица – 9-15 януари, тя вече е достигнала ниво от 219,50 на 10 000 души, което отново е над средното за страната. За сравнение предходната седмица тя беше 142,55 на 10 000 души, докато седмица по-рано –  79,48 на 10 000. Най-засегната е възрастовата група от 5 до 14 години, където болните са 840 на 10 000. Следват най-малките – децата до 4 години. При тях заболеваемостта е 700 на 10 000. Най-малко засегнати са най-възрастните – над 65 години. При тях болни от грип и остри респираторни заболявания са 57.77 на 10 000 души.

Данните за грипната епидемия показват, че тя се развива абсолютно по класически начин и според очакванията, отбеляза доц. Кунчев. По отношение на щамовия състав той заяви, че водещ е щамът "Виктория", който е 59 % от всички заболели, следван от щама "Дарвин" (около 30% от случаите). Около 10% се установяват случаи на грип тип Б. 

Междувременно продължава, макар и в не висока степен, циркулацията на коронавируса,  добави доц. Кунчев. От  Националния център по заразни и паразитни болести информираха, че са установени два случая на коинфекция между грипен вирус и SARS-CoV-2. 

При обявена грипна епидемия, временните противоепидемични мерки по отношение на здравната система включват преустановяване на плановите консултации на бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи, задължителните имунизации и реимунизации. Временно се преустановяват и свижданията в лечебните заведения, припомнят от МЗ. Засилва се провеждането на ежедневен филтър в детските заведения, като не се допускат до работа заболели лица от персонала. Лечебните заведения следва стриктно да спазват изискванията за утвърждаване на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболнични инфекции, в т.ч. засилване на контрола по достъп на външни лица, носене на защитни маски, дезинфекция.

МЗ напомня, че препоръчително е спазването на нефармацевтичните противоепидемични мерки, като носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция - ефективни както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и остри респираторни заболявания.

c