Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Съдът отмени отказа на ОИК Каварна да възстанови съветник, глоби председателя й

Административният съд в Добрич обяви като нищожно решение на Общинската избирателна комисия в Каварна, с което ОИК отказа да възстанови правомощията на общинския съветник Красимир Кръстев като по този начин не изпълни решение на Върховния административен съд. И глоби председателката на комисията.

От съда припомнят, че с решение от 1 февруари миналата година на Общинска избирателна комисия в Каварна са били предсрочно прекратени пълномощията като общински съветник на Красимир Кръстев, като е анулирано издаденото му удостоверение и е обявен за избран следващият в листата общински съветник от квотата на ПП НФСБ. Причината за отстраняването беше, че Кръстев не е участвал в седем заседания на ОбС през 2021 г.

Административният съд в Добрич обаче отмени решението на ОИК, а през юли м.г. Върховният административен съд потвърди акта на добричкото съдилище – че отстраняването на Кръстев е неправомерно.

През декември ОИК заседава във връзка с решение на Върховния административен съд за възстановяване на правомощията на общинския съветник Красимир Атанасов Кръстев. Със свое решение №155 тя отхвърли прекратяването на правомощията на общинския съветник Маруся Петрова Георгиева и възстановяването на правомощията Красимир Атанасов Кръстев.

Кръстев обжалва това решение пред Административния съд в Добрич и е образувано административно дело. На 11 януари е проведено открито заседание по делото, след което на 12 януари е обявена нищожността на решението на Общинската избирателна комисия в Каварна като прието в противоречие с влязло в сила съдебно решение.

По искане на Кръстев заради неизпълненото съдебно решение на Административния съд в Добрич, оставено в сила от Върховния административен съд, председателят на съда в Добрич е наложил на председателя на Общинската избирателна комисия в Каварна глоба в размер на 200 лв. за неизпълнение на влязлото в законна сила на 14.07.2022г. решение. Разпореждането може да бъде обжалвано пред тричленен състав.

c